Има ли потенциално заразени, които не са под карантина? 75% от позитивните на COVID-19 у нас не са, твърди анализаторът Петър Велков, а министърът на здравеопазването Костадин Ангелов му отговори.

Около 50 000 заразени не са карантинирани, заяви Велков в студиото на „Тази сутрин“. Според него в последния месец и половина десетки хиляди заразени са останали невидими за здравните власти. „В момента 75% от активните случая, те не се карантинират, разчита се само на усмотрение и отговорност и това е“, заяви той.

Официалните данни, които анализира Велков сочат, че на 29 ноември активните случаи са били 89 535, а под карантина са поставени едва 60 300. Според него тенденцията се влошава и на 13 януари активните случаи са 61 054, а карантинираните 15 868.

Попитахме Министерството на здравеопазването поставят ли се под карантина всички доказано заразени и контактните им лица.   

„Вие бъркате понятията. Първото понятие – болни с положителен PCR са поставени под изолация. Контактните от първи ред – под карантина. Изолацията трае 14, а карантината – 10 дни. Всички случаи, които са качени на сайта са поставени или под изолация, или под карантината“, обясни здравният министър Костадин Ангелов.

Той каза, че със сигурност у нас има заразени извън статистиката и обяви, че от 25 януари започва масово тестване на учителите, за да се определи т.нар. скрита заболеваемост.