По-строгите мерки, въведени през ноември, работят. С 40% са спаднали хоспитализираните хора, а с 16% - критичните случаи. Около 38% пък е спаднала общата регистрирана смъртност от НСИ, което е ключов показател и показа, че пандемията е основният фактор за надвишената смъртност в България.

Това коментира в „Тази сутрин“ математикът и анализатор Петър Велков. Той обаче предупреди, че все още сме на високи нива и когато се стартира от тях, при неспазване на мерките, много бързо пак може да се стигне до високи стойности.

„Ключов показател тук е ефективната работа на системата по проследяване и карантиниране. В момента около 50 000 души всекидневно не са карантинирани от официално позитивните. Тоест 75% от активните случаи не са официално карантинирани. Разчита се само на тяхната отговорност и дисциплина“, уточни Велков.

„Системата по проследяване и тестване не беше подпомогната, което е неправилно и това е ключово, за да можеш да управляваш пандемията без затваряния“, допълни той.

„Ако системата работеше, със сигурност това щеше да доведе до намаляване на разпространението на вируса. Това е основно нещо, което прилагат най-успешните държави“, каза още Петър Велков.

Според него връщането на най-малките ученици в училище със сигурност ще увеличи разпространението на заразата.

„Има вече случаи на позитивни учители и деца, така че това неминуемо ще доведе до ръст. Позитивното е, че не бяха върнати учениците от 5. до 12. клас, така че този ръст ще бъде по-бавен“, смята математикът.

Той е на мнение, че тази учебна година няма да е провалена.

„Реално погледнато, колкото по-късно върнем учениците при по-ниски нива и при правилно управление на риска, толкова по-дълго те ще останат в присъствена форма на обучение и ще имаме една нелоша учебна година“, на мнение е Петър Велков.