"Обмисляме промяна на мерките. Тя ще стане най-рано от началото на февруари. Към настоящия момент единственото нещо, което ще бъде променено, са практиките в системата на средното и висшето образование".

Това каза здравният министър Костадин Ангелов, който посрещна първата пратка с 2400 дози от ваксината на „Модерна“.

„От 25 януари сме решили да започнем масово тестване на българските учители, за да видим каква е скритата заболеваемост сред тях и за да може да им осигурим по-голяма сигурност. Така ще преценим каква е готовността на системата да стартираме частично присъствено обучение на българските ученици. Продължаваме да сме длъжници на българските деца и на техните родители“, каза Ангелов.

Масовото тестване на учителите в страната ще се прави с антигенни тестове, уточни той.

„Имаме готовност да ваксинираме и желаещите в секционните избирателни комисии на предстоящите избори, като основната ни цел е ваксинирането на участниците в т.нар. мобилни секции, тъй като те ще имат основната задача да осъществяват гласуването на карантинираните лица“, поясни той.

„Ако знаем конкретната дата на изборите, ще може да представим до месец-месец и половина конкретния медицински протокол. Ако говорим за избори на 28 март, ситуацията ще е една. Ако говорим за избори през май, ситуацията ще е друга. Няма в света агенция или учен, който да може да предвиди“, каза още здравният министър.