Здравният министър Кирил Ананиев посети болницата във Видин, където има много случаи на заразени медици. По думите му липсата на персонал в лечебното заведение е огромен проблем.

Той посочи, че се предвижда вътрешно преструктуриране на персонала, така че да се покрие липсата на кадри в отделенията. 

„Вчера пуснах едно писмо до регионалните здравни инспекции с апел да се обърнат към лечебните заведения в техния регион и по възможност да осигурят персонал, който да се пренасочи към видинската болница“, добави Ананиев.   

Ресорният министър уточни, че разчитат и на доброволци, а утре предстои да бъдат тествани девет медици от Отделението по неврология.

На място медиците го сигнализираха, че служители от лечебното заведение, които имат пряк контакт със заразени с COVID-19 – се разхождат свободно по улиците на града. 

„Персоналът, който работи в тези отделения, където има заболели от коронавирус – да те ги лекуват, но с всички необходими предпазни средства. Това означава, че във всички 360 болници, където се лекуват граждани с COVID-19, да приберем медиците и да няма кой да лекува българските граждани“, обясни министърът.  

Ананиев коментира информацията, че предпазните облекла в Дома за възрастни в града (б.р. село Гара Орешец) са с изтекъл срок на годност. По думите му на тях са им предоставени калцуни от Държавния резерв, а останалата част от комплекта е отказан. 

Днес един от настанените в дома почина, а седем души бяха транспортирани до болницата с две линейки и вкарани през изолиран вход в ранния следобед. Настанени са в инфекциозно отделение, разкрито по спешност в условия на извънредна ситуация на мястото на бившата кардиология. 

Той добави, че през март в болницата във Видин е имало недостиг на лични предпазни средства, но в момента медиците са оборудвани с всичко необходимо. 

„Днес предоставихме допълнително 100 гащеризона, от които 40 са за многократна употреба. Общият брой на защитното облекло става 400 – абсолютно достатъчно. Доставихме, разбира се, хирургични маски – 400 бр., предпазни маски – 10 бр., очила – 36 бр.“, каза Ананиев.

Относно предстоящите матури за учениците министър Ананиев уточни, че се обсъждат работни варианти - началото на юни за зрелостниците и в края на юни за седмокласниците.

Той добави, че ако ситуацията не се подобри - датите могат да се отложат.