Евакуация се провежда в Стара Загора. 15 семейства напускат жилищата си, а причината е, че част от блока им е сериозно увреден след взрив на бойлер.

Снимка: btvnovinite.bg

Експлозията се е случила преди дни на втория етаж в блок 63 в един от големите квартали на града. След взрива е увредена носеща стена, което прави мястото опасно за хората.

Всички семейства от входа ще бъдат евакуирани.Осем от тях вече са се изнесли при близки, на останалите седем общината ще осигури подслон. Предстоят огледи, които ще покажат  дали цялата сграда е застрашена.

Веска Стефанова е изгубила съня си след инцидента. Силният взрив събудил целия блок към 5 сутринта.

Снимка: btvnovinite.bg

„Нещо като гръмна, толкова силно, прозорците изкънтяха и леглото подскочи и викам какво става: Земетресение ли има?”, спомня си Веска.

Блокът е панелен и е строен през 70-те на миналия век.

Снимка: btvnovinite.bg

„Има усукване на носещата конструкция”, обяснява заместник-кметът на Стара Загора Йордан Николов и допълва, че каква е степента на увреждане, ще каже конструкторът, който ще обследва сградата със сканиращи устройства.

Съседите съчувстват на тези, които трябва да се изнесат си през зимата. Две семействата ще бъдат настанени в общински жилища, а на останалите пет общината ще плаща наем. По предварителни разчети ремонтът на опасния вход ще продължи поне 4 месеца.

Евакуацията на седемте семейства, останали в опасния вход е планирана в събота и неделя. После входът ще бъде заключен и с денонощна общинска охрана, за да се гарантира сигурността на съседите.