Още по-висок ръст на заразените с коронавирус в страната за последното денонощие, показват данните на Единния информационен портал.

Увеличен е и броят на хоспитализираните - над 900 души са в болница. 7,6 на сто от изследваните са дали положителна проба.

Това са 283-ма носители на заразата, при направени малко над 3700 PCR теста. Излекувани са 165 души.

Починали са 10. Рекордно високи стойности на хоспитализирани с COVID-19 - в момента техният брой е 930.

Броят им расте в последните 2 седмици с 200 души, а само за последните 5 дни - с близо 100.

Заради ръста на случаите, болници в някои градове вече имат затруднения.

В столицата са заети малко над 50% от леглата.

Местните здравни власти имат готовност още болници да приемат пациенти с коронавирус.

По статистика - от лечение в болница имат нужда около 15% от заразените.

При предишния пик на епидемията у нас в края на юли и началото на август - хоспитализираните бяха 857.

Проблемните точки у нас стават все повече - в Търговище, например, в болница се лекуват 40, а свободните места са само 5. Леглата намаляват и в Бургаско.

В болницата в Айтос дефицитни са не само леглата, а и специалистите - след като единственият пулмолог се заразява по време на работа.

Сега тя лежи в кабинета си във Вътрешното отделение и помага за лечението на останалите пациенти.

„Мисля, че дозата на поемане на вируса е от голямо значение. Аз бях добре, изведнъж започна температура и влошаване на състоянието, въпреки цялата гама от медикаменти, които поемам“, каза д-р Силвия Маркова, нач. "Вътрешно отделение" – МБАЛ-Айтос.

Само седмица след като започва да приема COVID-пациенти, 16 от 20 легла в отделението вече са заети.

„Аз съм притеснен за това колко ще издържи персоналът, дали персоналът е достатъчно защитен, дали и той няма да се разболее", заяви д-р Паруш Парушев, директор МБАЛ-Айтос.

В София хоспитализираните са 188, а за 27 се полагат интензивни грижи. Заети са повече от половината легла.

„Има пациенти от цялата страна, които се самонасочват с положителен PCR със собствен транспорт, търсят помощ в лечебни заведения в София, което не е редно. Това е рисково за тяхното състояние, а и за контакта, който осъществяват. От Кюстендил, от Благоевград, от Добрич“, съобщи д-р Мария Чорбева, от столичната РЗИ.

Според математика от щаба Николай Витанов скокът на хоспитализираните е заради увеличаващите се активни случаи.

„В момента те са около 6000, към края на месеца са 7500-8000. Това означава около 1200 човека в болница. Това здравната система откъм легла спокойно може да го понесе, легла има много. Както винаги съм казвал - проблемът са специалистите“, коментира проф. Николай Витанов.

И още - според него няма съществен скок в процента на заразените спрямо тестваните. През лятото стойностите са били изкуствено занижени  заради тестването на здрави хора при пътуване в чужбина.

А в община Белица - заради неспазване на мерките, се ограничават груповите празненства като сватби и кръщенета, както и културни и развлекателни мероприятия. Спортните състезания ще се провеждат без публика на закрито, а на открито - при спазване на метър и половина дистанция.