216 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие. Най-много са в Бургаска област - 64, а голямо огнище на заразата е регистрирано в Айтос - 49 души.

Огнището на заразата е в шивашки цех, който функционира от няколко месеца. В него работят 89 души, от тях 49 са с положителни проби. Карантинирана е цялата база. В болница са приети 5 души.

"Вътрешно отделение става COVID отделение изцяло. Т.е. няма да лекуваме нормалната патология вътрешна, а ще лекуваме само болни с доказан COVID", заяви д-р Паруш Парушев, управител на МБАЛ-Айтос.

Веднага е започнала реорганизация на болницата в Айтос. Нови 25 легла ще приемат болни.

"Имаме заразен персонал, имаме две сестри от неврологично отделение, една санитарка от неврологично отделение и пулмологът ни също е с положителен PCR-тест", обясни д-р Парушев.

Болницата ще намали капацитета, за да се справи с наличния здрав персонал.

Още две частни болници в Бургас започват да лекуват болни от коронавирус. С тях общият брой легла в областта за прием и хоспитализация на болни става 91. Но при завишаване броя за заболелите ще бъдат разкривани нови.

Повече от половината от заразените шивачки, 25, са от руенското село Зайчар. Други 7 в селото също са положителни.

"Имаме назначен човек, който ги обслужва, телефон служебен, обаждат се, примерно искат хляб да им се купи. Съседи и комщии, всички помагат", каза Мустафа Ходжа, кмет на с. Зайчар.

Всички заразени шивачки са пътували заедно с автобус от селото до цеха. Според управителя противоепидемичните мерки там се спазват.

Заради зачестилите случи в село Зайчар затварят местата за обществено хранене за 10 дни.

Заради повишения брой заболели и неспазването на задължителните указания Областният кризисен щаб днес реши: Започват активни проверки за спазване на противоепидемичните мерки по всички търговски обекти, големи предприятия, цехове и институции. Ангажирани с това ще бъдат  РЗИ, Агенцията по храните, Инспекция по труда и МВР.