Цените на горивата и тока надигат още една протестна вълна. Освен превозвачите, на 18 май недоволството си ще изразят и работодателите и бизнеса.

Работодателските организации настояват за удължаване на механизма за компенсации за цените на тока, докогато е необходимо. Разликата между цената на газа при използването на посредници и цената с "Газпром експорт" да бъде поета като компенсация от бюджета.

Те настояват за механизъм за дългосрочно гарантиране на достъпни цени на електроенергия, природен газ и петролни продукти, за програма за овладяване на инфлационните процеси и възстановяване на веригите на доставки. Ако не се изпълнят исканията им, призоват за оставка на правителството.

„Сметките за ток са близо 2,5 пъти по-високи след компенсации. Най-важните искания са енергийната помощ да продължи и да се увеличи, тъй като тя е абсолютно недостатъчна. Също да има регулация за цените на бензина или таван, или вето, както и мярката 60 на 40 да се запази, и да има адекватни компенсации за газа“, заяви председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

В Пловдив над 40 камиона бяха паркирани на „Цариградско шосе“ и затрудниха трафика въпреки официалното решение за прекратяване на протеста.

На превозвачите министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер отговори в „Тази сутрин“ по bTV така : „Когато някой казва оставка, преференциални условия без да е съобразено със социалната и икономическата ситуация, това правителството не може да го възприеме.

Министърът на образованието пък призова превозвачите да съобразят плановете си за протести с провеждането на матурата по български език и литература на 18 май.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!