Превозвачите прекратиха протеста си. Исканията им обаче остават, както и намерението им за мащабни демонстрации на 18 май.

В същото време министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер коментира в ефира на bTV, че българското правителство не може да приеме извиване на ръце.

На сборния пункт на протестиращите на входа на София при парк "Врана" се очакваше да се съберат десетки автобуси и стотици тежко товарни камиони.

От Конфедерацията на автобусните превозвачи обясниха, че прекратяват недоволството си, за да избегнат ескалация на протестните действия заради ''провокацията от страна на властта'' и уточниха, че ако има протести в страната, превозвачите са се организирали сами.

В София на сборния пункт на протестиращите рано тази сутрин имаше засилено полицейско присъствие. За кратко дойдоха и част от недоволните - въпреки официалното решение на организаторите за прекратяване на демонстрациите.

Исканията им остават - по-ниски цени на горивата и на тол таксите. От Камарата на Автомобилните превозвачи призоваха всеки български гражданин да излезе на протест на 18-ти май.

Според председателя на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова има заповед на "Автомобилна администрация", която разпорежда проверки на всички протестирали фирми вчера.

Някои от превозвачите са готови да преговарят с правителството заяви в ефира на ''Тази сутрин'' министърът на иновациите и растежа.

"От една страна, ние трябва да постигнем разбирателство, защото българската икономика трябва да се движи, от друга страна българското правителство не може да приеме извиване на ръце. Когато някой казва оставка, преференциални условия без да е съобразено със социалната ситуация в страната и икономическа обстановка, това правителството не може да го възприеме", заяви Даниел Лорер.

Според министъра ще се намери начин за диалог.

В Пловдив само една входна артерия беше блокирана от тежкотоварни камиони – тази на „Цариградско шосе“. Късно снощи е взето решение да няма блокада на входовете на града. Причината за това решение е вчерашната акция на полицията спрямо шофьорите, каза за за bTV Илия Костурски, член на УС на Съюза на международните превозвачи.

На „Цариградско шосе“ камиони разположи собственик на голяма транспортна фирма, който не е съгласен с решението на Управителния съвет и е решен да протестира.

Следващият национален протест на превозвачите се очаква да бъде на 18 май. 

Петте национално представителни работодателски организации изпратиха декларация в подкрепа на протеста на превозвачите и призоваха управляващите за разум и отговорност. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!