Кабинетът официално удължи извънредната епидемична обстановка с още месец, а здравната комисия прие искането за внос на руската ваксина „Спутник V“ преди тя да е получила разрешение за употреба от Европейската агенция по лекарствата. Според директора на агенцията по лекарствата, законът у нас не позволява това. Днес в страната са поставени рекордно много дози – над 24 000.

Заради сблъсъка, до който се стигна в понеделник, личните лекари настояват за по-добра организация при получаването на ваксини. От столичната РЗИ коментираха, че е направена нужната организация, но тя не се спазва.

До конфронтацията се стига, след като служител на Военномедицинската академия не изчаква на опашката за ваксини, на която лекарите са от часове, разказва д-р Зоя Ставрева, която попада в центъра на конфликта.

„Аз застанах пред вратата и казах, че няма да допусна болницата да вземе ваксини. И не аз се бих, а служителката започна да ме напада и каза, че тя ще каже кой ще влезе“, обясни д-р Зоя Ставрева.

Д-р Божинова е свидетел на сцената. Казва, че е чакала от 13 ч. на обяд до 18 ч. вечерта.

„На нас ни се отпускат 1 до 2 флакона ваксини. Извинете по кой чин се отпуска голямо количество на ваксинационните центрове?“, коментира д-р Божинова.

Лекарите настояват за организация, за да не се стига до струпвания и конфликти. От РЗИ обясниха, че са разделили потоците.

„В понеделник провокацията беше от страна на общопрактикуващите лекари. Те нападнаха охраната, която всеки ден е атакувана от тях, и я одраскаха и й скъсаха униформеното яке. Това е организация, която не е изцяло в компетенциите на РЗИ“, каза д-р Костадинка Пачаръзова от РЗИ.

По случая пред РЗИ в момента се извършва проверка, каза здравният министър в оставка. В момента до личните лекари достигат половината от получените ваксини у нас, обясни още той.

„Другата седмица се увеличават двойно, а следващият месец стават четворно повече. Личните лекари ще имат много повече ваксини“, заяви проф. Костадин Ангелов.

Здравната комисия към Народното събрание прие искането на БСП за достъп до руската ваксина „Спутник V“ преди тя да е получила разрешение за употреба от Европейската агенция по лекарствата. В момента такава възможност по закон няма, коментира директорът на агенцията по лекарствата у нас.

„За да се случи това, лекарственият продукт трябва да е за лечение - в случая се касае за профилактика, и не бива да има алтернатива на българския пазар“, съобщи Богдан Кирилов.

Здравният министър пък заяви, че Агенцията по лекарствата няма капацитет да изпита ефективността и безопасността на ваксината. Предстои предложението да бъде гласувано и в пленарната зала.