През последната една година въображението на някои достигна върхове и създаде палитра от фалшиви новини - от това, че вируса не съществува, до това, че ваксините срещу него променят ДНК. Опровергаването им се оказа нелека задача, а медийната грамотност - ключ за спечелването на битката.

България е на незавидно място в Индекса за медийна грамотност за 2021 г., изготвен от Институт Отворено общество. Тя е на 30-о място от 35 държави, които попадат в класацията. Позицията на България се влошава с едно място спрямо 2019 г.

Индексът оценява потенциалната устойчивост към разпространението на фалшиви новини в тези държави, част от индикаторите, които се вземат предвид са медийната свобода и образованието.

„Чрез ваксините ще чипират населението“ – това е най-шокиращата фалшива новина в личната класация на началника на Националната генетична лаборатория проф. Алексей Савов.

„Най-шокиращият слух беше, че ваксинацията един вид вкарва някакъв тип електронен датчик в хората, чипиране, и после Бог знае какво би могло да се случи на тези хора – да бъдат управлявани, да се контролира поведението им, такива неща, които звучат абсурдно“, обяснява експертът.

На второ място в класацията на проф. Савов попада фалшивата новина, че информационните РНК ваксини променят генома ни. А на трето - че публичните лица, които се ваксинираха първи пред медиите, всъщност са си инжектирали физиологичен разтвор.

В публикация на Асоциацията на европейските журналисти у нас се съобщава, че Facebook има над 96% пазарен дял сред социалните мрежи в България, като потребителите на тази социална мрежа в страната са 4,3 милиона.

Сами разбирате колко е важно каква информация има там, съответно колко е важно да умеем да я филтрираме, за да не попаднем в капана на фалшивите новини.

„Доверете се на медии, на които вярвате, които няма да допуснат да предоставят такава информация, не търсете анонимни съобщения в някакви лобистки групи, групи по интереси, защото там не се знае кой откъде е интерпретирал нещата“, призовава той.

Именно „Фейсбук“ група за COVID-19 става обект на журналистическо разследване в края на миналата година, което печели първа награда в състезание за проверка на фактите „Здраве на прицел“ на Асоциацията на европейските журналисти в България.

„Групата се казва „Измамата ковид-19“, в нея се разпространяват откровени неверни твърдения, лъжи или пък примесени факти и лъжи. Това са същите хора, които създават профили и групи в социалните мрежи около истанбулската конвенция и стратегията за детето и в момента с коронавируса“, обяснява Георги Марчев, който е един от авторите на разследването.

Фалшивите новини разчитат на сензационни заглавия, съобщават данни, които не са подкрепени с достоверен източник, манипулират видеоматериали и не присъстват в големите медии, посочва той. И допълва: „Социалните мрежи трябва да бъдат регулирани, за да не се стига до ситуации, в които толкова лесно да се разпространяват всякакви фалшиви новини“.

Димитър Фердинандов също влиза в битката с фалшивите новини – прекарва над 700 часа в подготовка по темата за ваксините срещу COVID-19, за да създаде видео клип, който има над 17 хиляди гледания. Момчето учи в дисциплината „Авиокосмическо инженерство“ в университета в Бирмингам.

„Това е единственият начин, по който аз лично мога да помогна на обществото и в борбата с коронавируса. Не съм лекар, не съм студент по медицина, няма как да бъда доброволец, защото не съм медицинско лице. Една от основните ми мечти е да стана комуникатор на науката в бъдеще, така че просто реших да отделя това време, за да мога да помогна“, казва Димитър.

Междувременно, България влезе в програмата за проверка на фалшиви информации и новини във "Фейсбук", която е под егидата на "Франс прес". Специално обучени проверители на факти следят за неверни или подвеждащи информации, след което пишат статии, с които ги опровергават.

Българският проверител на факти е написал 12 такива статии само за месец – повечето са на тема „COVID-19 и ваксините“.

С едната той опровергава фалшивата новина, че няколко държави съдят СЗО, заради това че със самолет заразява Европа по въздух. Постът на български език за тази фалшива новина е споделен над 147 хиляди пъти.

Важно е кой говори

Георги Марчев е разказвач. С опит в създаването на видеоистории в интернет и телевизии. Тръгва от вестникарската и онлайн новинарската журналистика. Част от екипа на текста под заглавие “От Истанбулската конвенция, та на “Измамата к0вид-19”, отличен с първо място в хакатона “Здраве на прицел” на Асоциацията на европейските журналисти - България.

Проф. дбн Алексей Савов е началник на Национална генетична лаборатория, СБАЛАГ "Майчин дом".
Завършил е биологическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски” с профил „Молекулярна биология” и специалност „Генетика” през 1989 г. Има магистратура в областта на бактериалната генетика и медицинска специалност по медицинска биология от 2006 г. Научна степен доктор получава през 1997 г. с дисертацията на тема “Молекулни характеристики на муковисцидозата в България”. Има допълнителни квалификационни курсове и специализации в Италия и Франция.

През 1989 – 2003 г. работи в Института по генно инженерство, след което пътят му продължава в Лаборатория по молекулярна патология към СБАЛАГ „Майчин дом“, отначало като специалист, по-късно като асистент и доцент по молекулярна генетика. Професор е от 2016 г.

Дългогодишен преподавател е в Медицински университет в София, както и в СУ „Св. Климент охридски”. Лектор е в обучителни курсове на Българска асоциация по ултразвук в акушерството и гинекологията и Българска асоциация по ултразвук в медицината. Има множество участия в конгреси, конференции и научни форуми, както и участия в научни проекти и експертни групи, публикации на авторски издания и в научни сборници и списания.

Трудове и интересите му са свързани с медицинската генетика, диагностика на редки генетични болести и предразположения.

Член на експертна група по изготвяне на стандарти по „Медицинска генетика” към Министерство на здравеопазването, на академичния съвет на МУ София и на Специализирания съвет по редки болести към МЗ.

Член е на European Cystic Fibrosis Network – представител за България, European Society of Human Genetics - член на УС на БАУАГ.

Димитър Фердинандов, на 19 години. Следва авиокосмическо инженерство в Университета в Бирмингам. Астрофизиката и изследването на космоса го пленяват от дете, още като седмокласник участва в национални и международни състезания по физика и астрономия. Участник в 5 поредни издания на конкурс „Космосът – настояще и бъдеще на човечеството“, организиран от фондация „Еврика“ под патронажа на първия български космонавт ген. Георги Иванов. Има награда за графично произведение, създадено с компютър. Работи върху свои собствени технически идеи и разработки, които през 2019 г. обединява в един една обща Програма за колонизиране на слънчевата система – Програма „Сокол“ (SOCOL – Solar System Colonization).

Почти всички негови разработки имат и своето визуално изложение или графично представяне. Наред с видеата за различните конкурси, в неговия YouTube канал споделя и видеа, разказващи историята на Вселената или споделящи информация за интересни събития и каузи.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!