Въпреки че десетки чакат в списъците за ваксинация при личните лекари, те имунизират и чужди пациенти.

В този кабинет 100 души са получили ваксина до този момент, а още десетки чакат. Причината - количествата, които личните лекари получават. Последно тук са отпуснати четири от тези флакони. Според джипитата количествата се разпределят непропорционално, затова и в някои по-малки практики желаещите са пред изчерпване.

Всичките опити на Елица Петрова да се ваксинира досега са неуспешни. „Първончално се записахме в тефтер на ВМА. После се записахме при личния си лекар, където все още не можем да се вакснираме. След това се записахме в частен ваксинационен център, където се надявахме да можем, но там ваксините бяха свършили. Сега се надяваме на зелен коридор. Ако изчакаме, дочакаме и ни стигнат силите да минем на опашката“, обяснява тя.

В списъка на д-р Михаил Михов за ваксина чакат 146 души. „Количествата на този етап определено не стигат и е много трудно да ги получим. Лимитът е два флакона на човек, независимо от коя ваксина. Имало е седмици, в които съм ходил по над пет пъти“, казва той.

Не такава е ситуацията при д-р Георги Миндов. „Никой не желае повече да се ваксинира на тоя етап. Не искат, нито коридори, нито нищо друго“, казва той.

Неосигурените пациенти могат да получат ваксина при общопрактикуващите лекари, в пунктовете и в зелените коридори, а това превръща в зелени коридори и кабинетите на джипитата, казва д-р Миндов.

В момента към личните лекари се отпускат около половината от получените у нас дози.