Лични лекари се сбиха с охраната докато чакат за ваксини пред столичната РЗИ.

„Чакахме в продължение на два часа и половина най-малко, след като сутринта бяха върнати всички лични лекари, за да се дадат ваксини на центрове и болници“, обясни д-р Зоя Ставрева в предаването „Тази сутрин“.  

От 13 ч. до 16ч. беше определено за личните лекари да чакат за втори игли за ваксини, допълни тя.

Снимка: btvnovinite.bg

„Към 15 ч. дойде кола на Военна болница с двама служители и тръгна с чантите да взема ваксини. Този път аз застанах пред вратата и казах, че няма да ги допусна да вземат ваксини. Не аз се бих, а служителката от охраната започна да ме блъска и да ме напада и да казва, че тя посочва кой ще влезе. Пострадах, имам драскотини. Взела съм си документ от съдебна медицина“, разказа лекарката.

След 17 ч. тя успява да вземе два флакона от ваксината на „Пфайзер“ за втора игла на цената на много продължително чакане.

Д-р Ваня Божилова става свидетел на грозната сцена.

„Търпението ни преля заради липсата на организация от Столичната здравна инспекция. През всичките тези месеци, през които се предоставят ваксини, независимо на кого, имаме много въпроси. По кой начин излезе Районната здравна инспекция със становище по този конфликт, че общопрактикуващи лекари са били охраната на Районната здравна инспекция, след като никой о тях не слезе да се запознае със ситуацията? Няма как общопрактикуващите лекари да направят организация на Столичната здравна инспекция, която е държавен орган“, заяви д-р Божилова.

Снимка: btvnovinite.bg

Тя обясни, че откакто от февруари им се отпускат ваксини, те се редят на опаши с часове на ред. „Качваме се на петия етаж в тъмен, задушен и прашен коридор, където пишем на мръсни кашони“, посочи още д-р Божилова и добави, че има се отпускат по един-два флакона. „По кой начин се отпуска голямо количество на така наречените ваксинационни центрове?“, попита тя.

Лекарите настояват за организация, за да не се стига до струпвания и конфликти. От РЗИ обясниха, че са  разделили потоците за джипитата и за пунктовете.  От инспекцията допълват, че в момента се търсят варианти за облекчаване на графика за раздаването на ваксини.

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!