Млекопроизводители искат оставката на министъра на земеделието. Те отправят предупреждение, че ако до петък не им бъдат изплатени обещаните помощи, заради вноса от Украйна, в деня на изборите ще излязат на протест.

Става въпрос за 33 милиона лева, които според бранша са налични в Държавен фонд „Земеделие“, но все още не са изплатени на животновъдите, въпреки че са им обещани от правителството след фермерските протести срещу вноса на храни от Украйна през септември.

Снимка: bTV


„Сумата е в сметката на фонд „Земеделие“, тя е осигурена в рамките на около 32-33 милиона лв. Тя е предвидена и чака да натиснат бутона, но за да натиснат бутона, трябва някой решителен държавен служител“, казва млекопроизводителят Димитър Зоров.

Снимка: Мариана Трифонова

В отговор от Министерство на земеделието изпратиха писмена позиция, в която се казва, че „изплащането на обещаните средства се осъществява в ускорен порядък. От подписването на Меморандума до момента са изплатени общо 381 милиона лева“.

Налице е остатък от 45 милиона лева, които могат да бъдат преразпределени към фермерите, веднага щом Европейската комисия се съгласи да отпадне таванът на помощта, който в момента е до 250 хиляди евро за фермер, посочват още от ведомството.

Животновъдите настояват да си получат парите най-късно до петък.