„Заедно с още четири държави сме най-потърпевши. Уважавам вашият протест. Всеки се бори за своето право да произвежда и да получи заслуженото“. Това обяви министърът на земеделието Кирил Вътев, който излезе при протестиращите зърнопроизводители.

„Обстановката е сложна. Имаме основание да си говорим и да се гледаме в очите. Нито едно от решенията не предполага незабавен резултат“, посочи той.

 Тези негови думи срещнаха неодобрение от производителите, след което започнаха освирквания и викове „Оставка“.

„Колеги, не мога да разбера на футболен мач ли сме, или на нормален разговор. Ако искате да чуете, дайте да водим нормален диалог. Готов съм да отговарям на всички въпроси. От вас са отправени пет искания. Решенията, които е възможно да бъдат решени веднага, са решени“, посочи той.

По исканията на протестиращите

„Имаме един месец, в който трябва да определим исканията за количествата, които можем да допуснем и онези, които не искаме да допуснем“, категоричен е Вътев по отношение на вноса от Украйна.

„Освободени са 150 млн. лева за компенсации за производителите заради последиците от войната в Украйна. Другите 63 милиона лева също са осигурени. Знаете как се кандидатства. Който се е заявил, ще си ги получи“.

„Пропаднали площи се плащат в следващата календарна година. За тази година парите са освободени и се очакват заявленията“, коментира министърът.

„De minimis е важен. Има остатък, който в момента се разработва, за да може да бъде пуснати заявления и да бъдат платени парите по мярката. Не само присъстващите тук сме производители. Има една армия от малки земеделски производители, за които полагаме усилия да получат подкрепа“.

„Вече сме част от Европейския съюз. Водят се преговори. Искам да намерим решение, за да не стоя тук по този начин. Така, както всички премиери на гранични на Украйна държави водят преговори с премиера на Украйна, така и акад. Николай Денков води преговори. Аз смятам, че този протест търси резултат. Исканията очакват резултат. Ако те ще дойдат с викания, ще викам с вас“, коментира министърът на земеделието.

Двете страни постигнаха съгласие за провеждането на среща. Протестиращите поискаха на срещата да присъства и министърът на финансите, и премиерът Николай Денков. Протестиращите зърнопроизводителите ще формират контактна група.