Спешно се затварят ски пистите в курортите Банско, Пампорово и Боровец, след като стана ясно, че 9-годишно дете – британски гражданин, който е на почивка у нас, е заразено с коронавирус.

Случаят е от Банско. Петима души – 3 деца с двама възрастни, които са поставени под карантина в курорта, са били в една група със заразеното дете.

Голяма част от хотелите в града са затворени, а други изпращат последните си гости, съобщи кореспондентът на bTV в региона. 

В момента в Банско има 700 чужди граждани, от които 230 са британци.

Във връзка с разпространението на COVID-19 ръководството на Пампорово също взе решение да преустанови временно дейността на ски зоната oт 17 март до 29 март, включително.

Ски зоната в Боровец също затваря на 17 март предвид извънредното положение в страната и с оглед на здравето и безопасността на всички гости и служители в курорта. Затварянето включва спиране на всички съоръжения, затваряне на пистите, ски училището и ски гардеробите.

Същото важи и за по-малките курорти като Чепеларе и Добринище.

От днес, 16 март, зимният сезон на Витоша приключи, обявиха официално от "Витоша ски".

Поради извънредното положение в България комплекс Добринище - хотел „Добринище“, хижите „Гоце Делчев“ и „Безбог“, както и седалковият лифт, също няма да работи за неопределено време.

Ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски призова тази сутрин към по-строг контрол туристическия бизнес. Ски курортите се оформят като една много интересна дестинация за заразата, заяви той.

„Ски курортите се явяват като инкубатор за разпространение на коронавирус. Това е свързано с преохлаждане на носоглътката и тогава тя става много по-податлива за възприемане на вируси", обясни Мутафчийски.  

Проблем на туристическите фирми е, че в стремежа да запазят бизнеса си приемат хора, които са "абсолютно безотговорни", коментира председателят на оперативния щаб.

  • Разхлабване на мерките от 12 април: Кои обекти отварят врати за посетители?
  • Обсъжда се ново разхлабване на мерките у нас
  • Отново в клас: Кои деца се завръщат в училище от 12 април?
  • Костадин Ангелов: Обсъждаме разхлабването и на други мерки
  • Д-р Гинка Делиева: При третата вълна на COVID-19 има по-тежки пациенти
  • 1352 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • Една пета от персонала и потребителите на социалните домове у нас са ваксинирани
  • Повече оздравели и по-висок брой починали от COVID-19 за 24 часа
  • Парадокс: Ваксиниран, със сертификат и под карантина след пътуване в чужбина
  • 2803 са новите случаи на COVID-19