„Ситуацията на сигурност в Близкия изток определено се усложнява. Това е атака на държава срещу държава. Ако Израел отговори със същото, става ескалация“, коментира пред журналисти министърът на отбраната Атанас Запрянов.

По думите му терористични действия на ислямистки организации са възможни и в европейските страни и трябват мерки, за да подсигурим и сигурността у нас.

По-рано днес стана ясно, че президентът Румен Радев свиква извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност на 4 октомври.

Според Атанас Запрянов е възможмо да се стигне до пълномащабна война, ако Съветът за сигурност на ООН и големите държави не спрат екскалацията на Иран и Израел.

"По моя оценка вече балансираме на ръба", заяви той.

По думите на Атанас Запрянов темата на КСНС ще бъде, ако ситуацията в Близкия изток ескалира до пълномащабен конфлит, какви ще са заплахите за нашата сигурност.

"За изпълнителната власт със сигурност ще има задачи. Държавата трябва да е подготвена за най-лошия сценарий и органите по сигурността и отбраната да имаме специфични задачи, които да подготвим. Надявам се да не се стигне до пълномащабна война", заяви военният министър.

"Следим ежечасно и ежеминутно какво се случва Близкия изток, ще видим какъв ще бъде отговорът на Израел. Ще вземем мерки по отношение на готовността на военните мерки - оносно повишаване на наблюдението, ще се фокусираме върху дежурствата, ако е необходимо, ще вземем мерки за контрола на границата", коментира Атанас Запрянов.

 

Той посочи още, че е доволен, че данните на "черната кутия" на падналия самолет край "Граф Игнатиево" са напълно разчетени в Чехия. Предстои да се направи анализ и да се изготви доклад.

„Взети са допълнителни мерки около посолството на Израел. Заради напрежението в Близкия Изток на ключови места в столицата ще бъде засилено полицейското присъствие. Превантивно е. Нямаме данни от наши и чужди служби да има заплаха от терор за България“, коментира вътрешният министър Атанас Илков.

Той посочи, че е създадена междуведомствена работна група от представители на всички министерства и агенции за добра организация за евакуацията на българските граждани от Близкия изток.

За тях се осигурени над 200 места за настаняване в почивните бази на МВР и всякаква логистика, свързана с придвижването.

„Посолствата ни в Бейрут, Тел Авив и Техеран работят. Нямаме информация за пострадали български граждани или такива в безизходица“, посочи заместник-министърът на външните работи Елена Шекерлетова.

Тя допълни, че България е част от решенията и общата политика за сигурност на ЕС България и остро осъжда последните въздушни удари на Иран.

Проследете всичко около последната ескалация на конфликта в Близкия изток в ефира на bTV и в нашия онлайн репортаж.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK