Мащабни проверки започват в правосъдното министерство, обяви служебният министър Янаки Стоилов. Изцяло ще се ревизира дейността на Агенцията по вписванията, Търговския регистър, Дирекцията за българско гражданство и Регистъра на особените залози.

До края на месеца трябва да приключат и проверките на всички обществени поръчки за последните години във ведомството. От днес то има и двама нови заместник-министри.

От вчера е започнала проверка в затворите и арестите от 2017 г. до днес. Причината е казаното от бизнесмена Светослав Илчовски в разпуснатия парламент, който твърди, че имало записи на издевателства над затворник, съобщи служебният правосъден министър Янаки Стоилов при представянето на екипа и приоритети си.

Той заяви, че ще бъде изпратен и сигнал до главния прокурор, за да бъдат разпитани цитираните от Илчовски по казуса лица.

„Мой приоритет са и изборите, но това не е най-тежката част от работата ни. Около 1500 души в местата за лишаване от свобода се очаква да гласуват“, посочи той.

Сред приоритетите си той изброи лесно издаване на документи и нетърпимост към лоши практики във времето - българското гражданство, вписванията и условията в арести и затвори.

Стоилов припомни, че иска и широк дебат за бъдещето на Спецсъда и Спецпрокуратурата.

Следователят Мария Павлова, която беше вече служебен министър на правосъдието, и адвокат Иван Демерджиев ще са заместниците на Стоилов.