Министерството на правосъдието ще провери твърденията на бизнесмена Светослав Илчовски за издевателства в затвора. Това каза служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов. Според него в случая е необходима повече конкретика.

Стоилов дойде пеша на пленума на Висшия съдебен съвет. На влизане той каза, че министерството ще провери обективно всички данни в твърденията на Илчовски, които са стари проблеми.

Преди седмица думи на предприемача насочиха вниманието към подсъдимия Миню Стайков, но той отрече да е бил жертва на агресия. 

„Трябва да се посочват места, приблизителен срок и някакъв потенциален кръг лица, за да може наистина ефективно да се провери. Защото това, че ще има валежи някъде на територията на страната по някакво време, няма да ни помогне, за да се справим с този проблем“, каза Стоилов.

Той поиска и пълен анализ на 10-годишната дейност на Спецсъда и прокуратурата и тогава да се обсъжда тяхното бъдеще.

„Ще предложа именно този подход, защото мисля, че той отговаря на високите очаквания към съдебната власт. Мисля, че той се очаква от самите магистрати и най-вече от българските граждани“, обясни Янаки Стоилов.

Главният прокурор Иван Гешев сподели неговото мнение.

„Закриването на тези структури ще бъде само в интерес на мафията. На хората, които извършват престъпления, а цената ще платят българските граждани и българското общество и вероятно това е една от целите, която се преследва“, каза Гешев.

Той напомни, че спецправосъдието струва 3 милиарда лева, но правосъдието е скъпо.