От следващата седмица стартират проверки на трите електроразпределителни дружества – CEZ, EVN и „Енерго про”. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова. По думите ѝ проверките ще приключат до 25 януари включително.

Обект на проверка ще бъдат техническото състояние на съоръженията и електромерите. Целта е да видят дали компаниите доставят реалната услуга, за която потребителите плащат. Ще се проверяват на случаен принцип електромерите както на битови, така и на бизнес потребители дали дават технически отклонения. Това е една от мерките за стабилизиране на свободния пазар на електроенергия.

Според данните, в последните дни трите дружества изкупуват 30% от електроенергията в сегмента „ден напред“.  Заради извънредното търсене, цената в определени дни скачаше с до 300%, което принуди част от тежката индустрия временно да ограничи произоводството. В понеделник регулаторът очаква конкретни предложения от държавните енергийни дружества, които са основния производител на ток за борсата - как да се увеличи предлагането на електроенергия в пиковите часове, така че да се избегнат драстични скокове в цената.

От регулатора за пореден път увериха, че поскъпване на тока за бита, с процент по-висок от инфлацията, няма да има. 

Конкретни предложения от държавните енергийни дружества – как да се увеличи предлагането на енергия, така че да се избегнат драстични скокове в цената, се очакват следващата седмица.

„Съвместни екипи на Министерство на енергетиката и КЕВР ще проверят дейността на трите енергоразпределителни предприятия. Това, което ще бъде обект на проверка на трите дружества от страна на Министерство на енергетиката касае техническото състояние и експлоатацията на енергийните обекти. Ще бъде извършен отчет на електромерите, на електромерните табла. От страна на Регулатора ще бъдат извършени проверки в рамките на компетентността на КЕВР“, каза още министърът.

По правило през зимата технологичните загуби при пренос на енергия са по-високи, а законът задължава дружествата да ги покриват именно като купуват ток от борсата. Извънредното търсене напоследък обаче вдигна драстично цената на тока за бизнеса.