Бизнесът заплашва с протести заради драстично поскъпване на електроенегията за индустрията след Нова година. Според работодателите става въпрос за спекулативно вдигане на цените на свободния пазар, което ще доведе до поскъпване на стоки и услуги за крайния потребител.

До скоро  цените на свободния пазар на ток бяха с около 20% по-ниски от тези, които комисията за енергийно и водно регулиране определя. Сега обаче бизнесът е шокиран от драстично увеличение с между 15 и 60 % на цената електроенергията от Нова година.  

Търговците на ток мотивират новите цени с поскъпване  в целия регион, а не само в България, а според работодателите става въпрос за спекула.

Последиците за крайния потребител

Фирмата на Иван Колев е една от първите, които излиза на свободния пазар. Но преди дни доставчикът им фалира: „Изведнъж се наложи да ползваме енергия на краен снабдител - с 40% по-скъпа. Веднага започнахме да търсим друг доставчик, за съжаление повечето доставчици отказаха да ни предоставят оферта”. Останалите предложили дори по-високи цени. Затова временно ще ползват ток на регулирани цени, които са с 20 на сто по-високи.

Снимка: bTV

Поскъпването на тока ще увеличи обувките с няколко стотинки. „Виновно” е и поскъпването на водата. За по-енергоемките производства поскъпването на тока може да означава фалит, предупреждават работодатели. Последствия може да има и за цената на битовия ток.

„От 1 първи юли КЕВР ще трябва да определи референтна цени и за домакинствата и един ръст от 30-60% ще изкара хората отново на улицата”, коментира Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Кой е виновен?

Според работодателите поскъпването е необосновано и става въпрос за спекула. Според асоциацията на търговците на ток обяснение има – електроенергията в европейски мащаб е поскъпнала с 30%.

„Няма спекула от страна на търговците. Ако има съмнение при потребителите, те винаги могат да сравнят цените и могат да се обърнат към един от другите над 100 търговци”, коментира изпълнителният секретар от Асоциацията на търговците на електроенергия в България. 

Бизнесът настоява за законодателни мерки, които да позволят на регулатора да разследва подобни ситуации, както и солени санкции при манипулации. В противен случай се готвят за протести.