Заради нарушения при строежа на детската болница в София, бившият премиер Бойко Борисов и негови министри са дадени на прокурор. Това обяви в парламента служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров. Освен това той предложи болница "Лозенец" временно да стане педиатрия.

Всички документи, събрани по казуса с националната детска болница, са изпратени към специализираната прокуратура. Дадени са указания на компанията, избрана да построи болницата, да върне авансово изплатените суми. Стана ясно, че се върви към прекратяване на договора. А докато се построи изцяло нова сграда до 6-7 години, беше предложено бившата правителствена болница да стане педиатрия.

Здравният министър иска спецпрокуратурата да провери проекта за строителството на детската болница, одобрен от кабинета "Борисов".

„При евентуално установяване на данни за нарушения на служебните задължения на всички длъжности лица, ангажирани по казуса – тогавашният премиер Бойко Борисов, както и двамата здравни министри - проф. Костадин Ангелов и Кирил Ананиев“, заяви Стойчо Кацаров.
 
„Освен да скалъпите една такава сделка, нищо друго добро не се е случило на детското здравеопазване“, допълни здравният министър.

Последва светкавична реакция от ГЕРБ.

„Това дали някой е взел някакви пари, ще го докаже прокуратурата. Имайки предвид вашия екип, спокойно мога да кажа: "Крадецът вика: "Дръжте крадеца“, каза Кирил Ананиев.

„Радвам се, че сте изпратили всичко това от папката на прокуратурата – там ще кажем кой искаше да прекратим договора, за да получи 8 млн. за проектиране“, допълни проф. Костадин Ангелов.

Според Кацаров най-сериозното нарушение е, че държавна здравна инвестиционна компания е превела аванс от 9 млн. лева на консорциума от фирми от групата на "Главболгарстрой" без да има издадена виза за проектиране.

„Това е една грозна картина на поредица от закононарушения, а сега съм в ситуация да търся 9 милиона незнайно защо къде отишли, при кого и за какво“, каза още Стойчо Кацаров.

От фирмата-изпълнител засега се въздържат от коментар.

Докато се намери трайно решение, служебният здравен министър предлага временно бившата правителствена болница "Лозенец" да бъде превърната в  детска болница

„Това е най-луксозната болница в страната – на кой да дадем най-луксозната болница, ако не на болните дечица“, допълни здравният министър.

Ръководството на болница „Лозенец“ запази мълчание, а от ГЕРБ и БСП припомниха, че идеята е стара и е била отхвърлена.

Положителна реакция обаче дойде от инициативния комитет "За истинска детска болница".

„Правителствена болница не е сградата на нашите мечти, но теренът е подходящ и сме обмисляли като възможност да бъде изградена новата детска болница“, каза арх. Петкана Бакалова от Пловдив.

Стана ясно още, че ръководството на Държавната инвестиционна компания ще бъде освободено. Пред bTV директорът й Иван Алексиев се въздържа от коментар.

От специализираната прокуратура съобщиха, че вече е разпоредена комплексна проверка от страна на органите на АДФИ и КПКОНПИ.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!