Правителствена болница да стане национална педиатрия. Това предложи в пленарната зала здравният министър Стойчо Кацаров по време на изслушването си в НС.

"Ние нямаме нужда от такава болница. А тя е най-добре и най-луксозно оборудвана. Защо да не се откажем от нея в името на болните дечица?”, заяви той.

Идеята болница „Лозенец” да стане педиатрия е от 2018 г.

Кацаров обясни и че са регистрирани поредица от законови нарушения и че ги е изпратили на Специализираната прокуратура.

"Предвид всички тези констатирани нарушения, документално констатирани, ние сме изпратили всички материали по делото на Специализираната прокуратура за извършване на проверка при евентуално установяване на данни за нарушение на служебните задължения на всички длъжностни лица, ангажирани по казуса - министър-председателя Бойко Борисов, министърът на здравеопазването Ананиев, министърът на здравеопазването Ангелов и членовете на съвета на директорите на двете дружества", каза още Стойчо Кацаров.

Той заяви и че директорът на Държавната инвестиционна компания Иван Алексиев и Бордът на директорите ще бъдат освободени. Основанието за това е, че Държавната инвестиционна компания отказва да прекрати договора, сключен с консорциум "Детско здраве", за изграждане на национална детска болница и да възстанови авансово платените суми - 9 млн.лв, обясни министър Кацаров

Здравният министър представи и хронология на събитията около строежа на детската болница. 

"Опитахме се да намерим подходящ терен за нова Национална детска болница. Това ще отнеме най-малко 6-7 години. Истинските жертви на тази схема от предишното правителство, са децата, които се лекуват в ужасни условия – без климатици и санитарен възел", подчерта Кацаров.

Здравното министерство се обърнало и към столична община за подходящ терен, откъдето получили отговор, че в момента в района на околовръстното шосе в София за момента нямало такъв. 

"Не се дължат неустойки по договора за детската болница, защото той е нищожен, каза още министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров. В отговор на въпрос, поставен от Кирил Ананиев как ще се върнат авансово платените 9 млн.лв. от страна на изпълнителя, Кацаров увери, че парите ще бъдат върнати изцяло, защото не са били извършени дейности, а дейности не са извършвани, защото няма виза за проектиране.

"Първият отказ да се издаде виза за проектиране е направен от вашето правителство - на ГЕРБ", обърна се Кацаров към Ананиев.

"Тук няма политика, има схема, за която изначално се е знаело, че не може да бъде изпълнена детска болница. Това е грозният финал на тази картина, в която Вие, господин Ананиев, волно или неволно сте бил участник", заяви още Кацаров.

Кирил Ананиев каза от трибуната, че "министърът на здравеопазването е перфектен манипулатор. Много неистини се казаха и то спрямо мен".

"Беше споменато, че материалите за детската болница са в прокуратурата, това е органът, който трябва да се произнесе, но искам да кажа, че сме спазили цялата процедура на всички възражения. Дали някой е взел някакви пари ще го докаже прокуратурата, но като имам предвид вашия екип, мога спокойно да кажа "крадецът вика "дръжте крадеца", допълни още Ананиев.

По-рано здравният министър Кацаров коментира и бюджета.

„Актуализация на бюджета трябва да има, защото в противен случай правителството би било затруднено да предприеме мерки срещу нова вълна на COVID-19.“ Това заяви в кулоарите на парламента служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров.

„Няма място за паника, но ако не се актуализира бюджетът, ще стане изключително трудно управлението на кризата“, цитира го националното радио.

Той отправи апел към НС да предприеме по-бързо тази стъпка.

„В бюджета за тази година здравното министерство има за първа линия предвидени 40 млн. лева, а до този момент сме изплатили 350 млн. лв. от началото на годината. Като останалите средства са от бюджетите на другите ведомства. Само че това не може да продължава повече, тъй като това ще доведе до спиране на социалните плащания или до невъзможност да се плащат заплатите на полицаите например или други служители“, коментира Кацаров. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!