Проектът за модерна национална детска болница у нас е в задънена улица и той може да не се осъществи още няколко години. Това се разбра на състоялата се в парламента експертна дискусия, организирана от „Демократична България“.

Единственото място, където ще бъде построена детската болница, е в двора на Медицинската академия, увери служебният регионален министър Виолета Комитова. И обясни по чертеж защо не е издадена виза за проектиране на съществуващото скеле.

„Аз им предложих да им издам виза за чисто нова сграда, 20 метра висока на същото място за два дена им обещах като министър – те казаха: „Не. „Защо искате старата сграда?“. „Защото ще се провали нашата спечелена поръчка“, каза Комитова.

Строителят е спечелил обществената поръчка за повече от 77 милиона без ДДС и получил 10% от тази сума авансово. Фирмата реагира с писмо.

Снимка: btvnovinite.bg

„Реконструкцията включва пълно разрушаване на скелета и ново строителство на определения в поръчката терен. Споменатото предложение не сме отказвали, защото не сме го получили в рамките на водените разговори“, се казва в тяхната позиция.

Изпълнителят и възложителят не бяха поканени на дискусията, организирана от „Демократична България“. А здравното министерство отсъстваше поради ангажименти.

„МРРБ и Комитова бяха категорични, че реконструкция на изоставения строеж в двора на Александровска не може да бъде направен“, каза  д-р Таня Андреева, депутат от „Демократична България“.

Пред bTV възложителят обясни, че договорът не може да бъде прекратен с писмо, а само ако здравният министър нареди това по официален ред.

„Единствената намеса може да стане, когато принципалът вземе решение. Тук има риск, че поемайки тази отговорност като решение, той може да влезе в противоречие с решението на Министерски съвет“, коментира изп. директор на Здравна инвестиционна компания Иван Алексиев.  

Адвокати по дела, свързани с обществени поръчки коментират, че държавата трябва да представи доказателства, че документът е нищожен.

„Предполагам, че целта на това писмо е да се проучи въпроса и да се намери валидното и подходящото основание“, казва адвокат Никола Макавеев.

Ако процедурата започне отначало, сроковете за построяване на нова детска болница варират от 6 до 10 години.