Министерство на здравеопазването се отказа от недовършения строеж, който беше предвиден да стане нова детска болница, съобщават от инициативата „За истинска детска болница“ във „Фейсбук“ страницата си.

С писмо до Националната гражданска инициатива „ЗА истинска детска болница“ заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров съобщава, че на 5 юли Здравното министерство е изискало от своето дружество „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД да се прекратят всички дейности, свързани с изпълнението на договора за инженеринг, както и всички произтичащи от него процедури по ЗОП, свързани с упражняването на независим строителен надзор и инвеститорски контрол.

Основание намират в „изразената позиция на МРРБ, че е недопустимо изработването на Подробен устройствен план за уреждане на градоустройствения статут на незавършения строеж“.

Казусът с превръщането на старата сграда в нова национална педиатрия датира от години. Строежът е започнат през 1978 г. Според инженери, архитекти и лекари няма как в нея да се изпълнят нито съвременните изисквания, нито нуждите на педиатрите и пациентите.

Пред bTV от фирмата-изпълнител казаха, че са силно изненадади от решението на властите. Те са готови с два проекта за строителство на изцяло нова сграда. Тепърва ще стане ясно дали има неустойки по договора, ако той бъде разтрогнат. Не е ясно и какво ще стане с изоставената стара сграда.