Започна Консултативният съвет за национална сигурност, свикан от президента Румен Радев. Темите, които ще се обсъждат, са финансовите мерки в наближаващата четвърта вълна на COVID кризата и засиленият миграционен натиск през границата ни с Турция. 

В срещата участват председателят на Народното събрание Ива Митева, министър-председателят Стефан Янев, вицепремиерите, силовите министри и този на финансите. Ръководителите на специалните служби, началникът на отбраната и парламентарно представените политически лидери също участват в консултациите.

КСНС при държавния глава не е свикван от януари 2020 г.   

На влизане в президентството Ива Митева коментира, че в сряда може да бъде поискано изслушване на главния прокурор Иван Гешев на заседание на Комисията по правни въпроси, ако до сряда комисиите бъдат конституирани.

„Едната точка за утре за дневния ред е проект на решение за внасяне на доклад от главния прокурор относно прилагането на закона по отношение дейността на прокуратурата и разследващите органи, свързани с полицейското насилие. Това е процедура, която вече е прилагана 2019 г., така че не виждам проблем този доклад да бъде внесен. До петък е срокът“, обясни тя на влизане в президентството.

На влизане икономическият министър Кирил Петков коментира казуса с канадското си гражданство: „Чрез административни процедурки не може да се опитваме да отстраняваме министри и народни представители“. 

По рано ГЕРБ-СДС внесе в КС питане по въпроса, а Даниел Митов заяви, че ако се окаже, че Петков е с двойно гражданство, може неговите актове като министър да бъдат обявени за нищожни. 

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов също коментира искането на парламента да бъде изслушан главния прокурор Иван Гешев във връзка с полицейското насилие на протестите през лятото на миналата година. 

„Информацията, която изискваме от Иван Гешев, представлява обществен интерес и ние твърдим, че той се крие. Трябва да дойде в парламента и да поеме лична отговорност. Парламентът е върховен представителен орган и г-н Гешев трябва да представи информация там“, заяви Иванов. 

Актуализацията на бюджета

Темата за актуализацията на бюджета също беше обсъдена на КСНС. Преди няколко дни държавният глава постави като условие решаването на казуса, преди да връчи втория проучвателен мандат за съставяне на кабинет.

Икономическият министър посочи, че актуализацията на бюджета е от изключително значение за нормалното функциониране на държавата. 

Председателят на ПГ „Изправи се БГ! Ние идваме“ Мая Манолова посочи, че без актуализация на парите за тази година, няма да могат да се решат проблемите на хората. Според нея бюджетът създава сериозни притеснения от това политическата криза да премине в институционална.

Първи заседанието напусна председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. Според експертите от Движението в бюджета и сега има пари за пенсиите и няма нужда от актуализация.

„В Проекта за бюджет има предвидени 1,2 млрд. лв. за извънредни и непредвидени разходи. Тоест – празен чек по модела на ГЕРБ“, посочи лидерът на ДПС. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!