„Информацията, която изискваме от Иван Гешев, представлява обществен интерес и ние твърдим, че той се крие. Трябва да дойде в парламента и да поеме лична отговорност“.

Това каза Христо Иванов от „Демократична България“ преди Консултативния съвет за национална сигурност при президента.

Той коментира казаното от главния прокурор по-рано, че искането да бъде изслушан в Народното събрание нарушава принципа на разделение на властите.

„Парламентът е върховен представителен орган и г-н Гешев трябва да представи информация там“, заяви Иванов.

„Според Конституцията нито имам правото, нито задължението да контролирам конкретни дела или още по-малко решенията на конкретни магистрати. Нещо повече - това би представлявало нарушение на българското законодателство и основни конституционни принципи от моя страна“, заяви още от своя страна Гешев.  

Председателят на Народното събрание Ива Митева коментира, че в сряда може да бъде поискано изслушване на главния прокурор на заседание на Комисията по правни въпроси, ако до сряда комисиите бъдат конституирани.

"Едната точка за утре за дневния ред е проект на решение за внасяне на доклад от главния прокурор относно прилагането на закона по отношение дейността на прокуратурата и разследващите органи, свързани с полицейското насилие. Това е процедура, която вече е прилагана 2019 г., така че не виждам проблем този доклад да бъде внесен. До петък е срокът", обясни Митева на влизане в президентството.

Тя обясни, че според процедурата по правилника на НС на всеки три месеца Комисията по правни въпроси може да покани главния прокурор. Именно по тази процедура той ще бъде поканен.

"Всички комисии ще бъдат създадени в сряда, има готовност за тях, разпределени са местата. Утре ще свикам председателски съвет преди заседанието, за да мога да им обърна внимание. Призовавам да обмислят датата за президентските избори. Надявам се и този въпрос да бъде обсъден", каза още Ива Митева.