Депутат от ГЕРБ и вицепремиер „обясниха” на водещия на сутрешния блок на „Нова телевизия” Виктор Николаев как може да му се спретне „Викторгейт”, как с въпросите си клати държавата и как колежката му Анна Цолова вече я няма, така че да внимава с думите, които използва, за да не му „изядат хляба”, а също и за какви въпроси „се уволнява”.

Антон Тодоров, предложен и впоследствие отказал се от номинацията за шеф на Комисията по досиетата, и Валери Симеонов гостуваха в „Здравей, България” по „Нова телевизия” един след друг – малко след 7 и малко след 8 ч.

С Тодоров Виктор Николаев обсъждаше сделката за новите самолети за армията ни:

Антон Тодоров: Той (президентът Румен Радев) я приключва за месец и половина – два и кого избира служебното правителство на Радев? „Грипен” избира. Аре сега вие сметнете едно плюс едно прави ли две или прави девет?

Виктор Николаев: Този избор продукт на една шайка ли е всъщност, която иска да вземе поръчката за 1,5 млрд.? (Тодоров, преди да стане поддръжник на ГЕРБ, имаше съвсем различна позиция и е авторът на книгата „Шайка – Бойко, Росен, Цецо и другите” – б.ред.)

А.Т.: Много силни думи употребявате, ще ви изядат хляба…

В.Н.: Те не са мои… Поне думата „шайка”.

А.Т.: Вече изядоха хляба на колежката ви. Тя… и тя малко така беше тръгнала в някаква посока, но нещо виждам, че липсва столчето ѝ.

В.Н.: Какво казвате всъщност?

А.Т.: Е, какво казвам, не знам, обяснете ми 'що я няма.

В.Н.: Подразни ви думата „шайка” ли?

А.Т.: Не, не ме подразни…

И в края на разговора, по темата за назначения на роднини:

В. Н.: Защо сте наточен толкова на тази детска градина (в Брегово - б.ред.)?

А.Т.: А, не, значи за такъв въпрос, ако бях шеф на „Нова телевизия”, уволнявам.

Половин час по-късно друг представител на властта показа безпардонно отношение към журналистиката. Фон на разменените реплики стана обсъждане на скандала в Хасково, придобил известност като „Кумгейт”.

Снимка: стопкадър

Валери Симеонов: Мисля, че е добре да спрем до това ниво, ако не искате да клатите държавата, вие.

Виктор Николаев: Аз не искам, въпросът е вие дали искате.

В.С.: Не, разбира се.

В.Н.: Т.е. ще скриете скандален натиск за назначения от г-н Сидеров и Каракачанов, за да не клатим държавата? Така излезе.

В.С.: Не, не така, ваше тълкуване е. Не е така.

(…)

В.С.: Ако ще въртим това 10 минути, по-добре да прекратим. Тази тема е изчерпана, глупава, безсмислена. Не може да продължаваме с тази претоплена манджа две седмици да се занимаваме (…) Пак влизаме в някакви жълтини. Аз не желая да влизам в такива разговори, защото са маловажни (…) Ще продължаваме ли с тая глупава тема? А, да ви питам – вие с конкурс ли сте назначен?

В.Н.: Аз не съм на длъжност, за която се изисква (това – б. ред.).

В.С.: Сложили са ви на временен договори и са го удължили… И останахте сам на всичкото отгоре…

В.Н.: Това какво общо има? Как обяснявате скандалите във властта през мен?

(...)

В.С.: Вие нямате ли роднини? Те не работят ли някъде?

В.Н.: Работят.

В.С.: Къде работят? Използвали ли са връзките на водещия на „Нова телевизия”?

В.Н.(с ирония): Най-вече…

В.С. (също с ирония): Точно това е станало, бъдете сигурни. Утре ако съм злонамерен, ще изработя един „Викторгейт”. Ето така се правят глупавите кампании.

В.Н.: Ако сте злонамерен…

Случилото се в ефира предизвика силна реакция в социалните мрежи.

„Три пъти писах от 7:30 досега. И три пъти трих, защото не успявам да се побера в кожата си. (…) Първо - не знам защо Виктор не изгони тия двама „управленци”, заради наглото им поведение. Второ – часът е 10... „Нова телевизия” още мълчат.

Антон Тодоров трябва да подаде оставка. Мигом. Защото той е прислуга на избирателя, не негов началник. И на Шайката (по собствените му думи) е прислуга, но това е тема отделна.

Валери Симеонов трябва да каже как лесно се прави гейт, заплаха ли беше това? А къде му е оставката?”, коментира журналистката Полина Паунова.

„Ужасно е, когато представящи се за про-европейско настроени политици заплашват журналисти в ефир. Позорно е.”, написа пиар експертът Любомир Аламанов.

„Хем заплашва открито журналисти, хем човекът, според значителна част от общественото мнение, не „притежава способността както да разбира свойството и значението на постъпките си, така и да ги ръководи”. И е съответно юридически неуязвим.

Но е точно обратното. Бойко, вкарал си в парламента или човек, който съзнателно заплашва журналисти, или човек с тежко душевно заболяване, който трябва спешно да се лекува. Не знам кое е, но не е добре... И топката е в теб, не в него”, написа Асен Генов.

„Но през всичкото това време не съм и сънувала, че е възможно да се случи това, което видях днес в ефира на „Нова телевизия”: двама депутати от управляващата коалиция общо три пъти в едно предаване да плашат водещия, че ще му изстине мястото! И да му напомнят саркастично, докато той ги интервюира, че столът на колежката му до него е празен, понеже и тя много питала!... Докато гасях телевизора, за да не гледам унижението на Виктор, бях сигурна, че след правителство на „Борисов – 3”, държавата трябва да се закрие с всичките си институции – от парламента до съюза на журналистите. И след туй, ако остане по тия земи някой човек под 80 години, отново да я изгради”, коментира Анна Заркова.

„Днес Антон Тодоров – Мумията и Валери Симеонов – Шегаджията от Бухенвалд в пряк ефир си позволиха да плашат журналист с уволнение. Нагло и безцеремонно. Синдромът „Бетина Жотева” вече става заразен и плъзва като психическо заболяване из коридорите на властта. Поведението и на Мумията, и на Шегаджията е недопустимо и цинично. Тези двамата нямат място в парламента, правителството, а дори и в България. Нека да бъдат така добри да си вземат куфарите и да се върнат в 1933 година от която са изпълзели...”, беше коментарът на журналиста Александър Симов.

 „Когато политиците се самозабравят, те започват да заплашват директно в ефир. (…)

Проблемът е, че подобна наглост имитира някаква нова нормалност. Но само имитира, защото неприятният вкус е агресивен и остър. Изобщо няма да разсъждавам благодарение на кои свои качества господин Тодоров е депутат в българския парламент. Неговите изказвания доста ярко говорят за характера му. Въпросът е - дали неговите колеги в ГЕРБ или избирателите на тази партия, могат да търпят подобен маниер. Какво им носи той? Прави ги по-богати духовно? По-сигурни за бъдещето? По-уверени, че България върви в правилната посока?

Като цяло в момента, самозабравилите се насочват стрелите си към медиите – те заплашват, цапат, клеветят. Компрометираните се опитват да компрометират, калните хвърлят кал с мотива: „Всички сме мръсни". Политиците си броят роднините във властта. Те са много. Шуробаджанащината няма цвят. Също както и наглостта”, коментира Светослав Иванов.

Журналисти, налягайте си парцалите!”, призова карикатуристът Христо Комарницки.

И още:

По-късно през деня от ГЕРБ излязоха с официална позиция, според която депутатът Антон Тодоров е изразил в ефир лично мнение.

„ПП ГЕРБ винаги е защитавала свободата на медиите. По повод днешното участие на народния представител Антон Тодоров в „Нова телевизия” и изказаните от него тези, от ГЕРБ заявяваме:

Смятаме, че свободната журналистика има правото да пита и да задава въпроси.

За нас няма лоши и неудобни въпроси, а неточни отговори.

Всички изказани тези на народния представител Антон Тодоров са негово лично мнение”, написаха от партията.

От „Нова телевизия” също излязоха с позиция, в която определиха поведението на Антон Тодоров като „безпрецедентна оценка за работата на водещия на „Здравей, България”.

„NOVA приема отправянето на заплахи от публични фигури към журналисти за недопустимо поведение. Ръководството на медията застава зад Виктор Николаев и останалите журналисти, чиято работа е да задават въпроси. Квалифицирането на журналистическите въпроси, вместо даването на отговори, е опит за подмяна на актуалните теми. 

Асоциацията на европейските журналисти – България призовава медийната гилдия да се солидаризира с колегата от Нова телевизия Виктор Николаев, към когото бяха отправени заплахи от представители на управляващите в ефира на предаването „Здравей,България” в петък.

„Считаме, че е редно българските медии да бойкотират силните на деня, които открито подлагат журналисти на натиск и демонстрират пренебрежение към свободата на словото, което е основен гарант за съществуването на едно демократично общество”, пише в позицията на АЕЖ, където се настоява още за свалянето на политическото доверие от Тодоров, тъй като противното би означавало че управляващите „де факто стоят зад оттеглянето на Ани Цолова от предаването „Здравей, България“.

„Думите на вицепремиера Валери Симеонов и депутата от ГЕРБ Антон Тодоров по същество представляват опит за цензура, тъй като ясно показват, че „неудобните” към управляващите въпроси не само не са желани, но и ще доведат до действия срещу журналиста, който ги задава.

Изказванията са демонстрация на отношението на управляващите към медиите. Те не искат независими журналисти, които да бъдат коректив на властта, а статисти, които просто да предават посланията на силните на деня.

Не на последно място, действията на Антон Тодоров и Валери Симеонов стават в контекста на атаката, която евродепутатът Николай Бареков започна срещу различни журналисти и изразяваща се в подаването на бутафорни сигнали срещу тях до правоохранителните институции. Това показва, че натискът върху медиите не е изолирано явление, а всекидневна практика на политическата класа,която очевидно цели едно – пълно заглушаване на критичните гласове”, пише още в позицията на АЕЖ.

Късно следобеда във „Фейсбук” беше разпространена и позиция на журналистите от „Нова”, отделно от официалната позиция на телевизията: