Проливните дъждове от последните дни доведоха до критично повишаване на нивото на реките в Западна България и до наводнения.

Бедствено положение е обявено в няколко населени места.

В Пернишко се наложи евакуация на семейства, след като реките Струма и Конска излязоха от коритото си. Частично бедствено положение е обявено за а град Батановци и селата Ярджиловци и Черна гора.

Контролираното изпускане на язовир „Студена“ заради повишения приток е довело до високо покачване на водите на Струма и излизане от коритото ѝ при махала „Андрейна“ в Батановци. Невъзможността за вливане на реките Мещичка и Конска е предизвикало преливане на реките в с. Ярджиловци и заливане на къщи и селскостопански площи.

Премиерът Бойко Борисов инспектира изпускането на язовир „Студена“.

След три дни на проливни валежи реките в Софийска област преляха.
Река Нишава заля един от мостовете в село Калотина и откъсна от света една от махалите. Единствената надежда в областта е скоро да спре да вали.

Очаква се в община Костинброд също да бъде обявено бедствено положение.

В столичния кв. „Требич“ водата от прелята река Какач също влезе в домовете на хората.

Сериозна, критична и бедствена. Така кметът на София Йорданка Фандъкова описа ситуацията в „Требич“ и Нови Искър.

„Всички са на терен, най-важното е да намалим нивата на реките“, каза Фандъкова. Между 25 и 34 литра валежи са паднали на квадратен метър в София само за последните 24 часа.

Според хората от наводнените софийски района наводненията се случват поне няколко пъти годишно, но толкова сериозно не е имало от 15 години.