Община Костинброд е пред бедствено положение. Три реки на нейна територия са прелели. Проблем има и с близкия язовир "Маслово", стената му е пред скъсване и водата прелива, съобщават от местната община.

Снимка: btvnovinite.bg

Тежко е и положението в село Петърч.

Снимка: btvnovinite.bg

„Дворът ми е под метър и половина вода. Сутринта всичко беше всичко спокойно, изведнъж реката преля и стана нещо страшно. Подкрепа нямаме от никой, чакаме да минат от общината и „Гражданска защита“. Кметът не си вдига телефонът. От 3-4 часа сме сега“, разказа местен жител.

Снимка: btvnovinite.bg

Причината за бедствието е, "че се направи корекция на реката, но не се направи както трябва. Изчисти се около моста, за да се демонстрира дейност, а надолу ръкавите са затиснати и стана като тапа, като дойде реката", казва друг местен жител, който разказа, че придошлата вода е удавила кокошките и животните му.

Снимка: btvnovinite.bg

По-късно кризисният щаб в общината след заседание обяви бедствено положение за 7 дни.

Снимка: btvnovinite.bg

От общината в Костинброд казаха за bTV Новините, че от сутринта са на терен, изграждат диги и следят язовирите в района. Те са категорични, че са почистили коритата на реките.

От района беше евакуирана трудноподвижна жена в рискова ситуация. Хоратa в Костинброд са изключително притеснени и очакват една дълга и трудна нощ.