Положението в страната след валежите и наводненията по места може да е тежко, но щетите не са толкова големи, а по-важното е, че язовирите се пълнят. Това коментира премиерът Бойко Борисов, който направи изненадваща инспекция на яз. "Студена" и получи от зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков информация за пораженията в Пернишко и другаде в страната.

„Затова има фонд за бедствия и аварии – когато няма жертви и навреме кметовете евакуират хората, материалните щети ще ги покрием. Те не са и толкова големи в момента. Радостното е, че язовирите се пълнят (...) сега цялата страна върви (...) това е добре за посевите и след това за питейни нужди. Все пак е зима, да се радваме, че има валежи“, заяви още Борисов във видео, излъчвано на живо в профила на зам.-министър Нанков.

На няколко места е обявено бедствено положение. Има отнесени пътища, пострадали автомобили, наложи се и евакуация на обитателите на къщи, оказали се близо до придошли водоеми. Според Борисов организацията на властите за намаляване на последиците от тежката метеорологична ситуация е била на много високо равнище.

„Природа, какво да ѝ направиш?“, лаконично запита министър-председателят Бойко Борисов.