Пациенти и управители на здравни заведения от малки населени места подадоха сигнали за недостиг на лекарства в общинските болници.

Според властта проблемът не е в цялата страна, а се наблюдава локално.

23-ма пациенти се лекуват в момента в Многопрофилната болница за активно лечение в Чирпан. Освен кризата за медици и най-вече за сестри, в лечебното заведение вече се усеща и недостиг на лекарства.

Подобно е положението и в останалите здравни заведения в Сдружението на общинските болници, разказва д-р Неделчо Тотев – председател на сдружението.

Часове след изказването му на място в Чирпан дойде заместник-здравният министър Жени Начева. Според нея проблемът е локален и се дължи на административни недоразумения.

Начева увери, че проблем с лекарствата няма и те ще бъдат доставени там, където имат нужда от тях.

Продължават обаче и сигналите от пациенти от цялата страна за дефицит на противовирусни препарати. Проверка в аптеки в Чирпан показа, че и там те липсват.

„Отново подчертавам, че разговорите ни не показаха, че проблемът се дължи на недостиг на внос в нашата страна. Но ако има такъв проблем, то Министерството на здравеопазването има готовност да го реши“, заяви Начева.

Заместник-министърът за пореден път призова хората да не прибягват до самолечение.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!