Във всички аптеки в София има антибиотици и нискомолекулярни хепарини, съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов, който провери наличността на медикаменти в аптека в Студентски град в петък.

Здравният министър е провел разговори и с вносители на лекарства и е говорил с аптеки в страната и до края на утрешния ден ще бъде доставени антибиотици и нискомолекулярен хепарини за бременни в цялата страна.

На 12 ноември са предадени 16 590 опаковки „Азитромицин” по 6 капсули в опаковка към дистрибуторите и 8928 опаковки с по 3 капсули. Този петък ще бъдат предаде още 22 464 опаковки с медикамента към дистрибуторите, а следващата седмица над 17 000 опаковки. Министърът изчисли, че до другата седмица 60 000 опаковки  ще са на пазара.

Министърът подчерта, че „Азитромицин” и „Ремдесивир”, който е само за болнична употреба, не лекуват коронавирус и се ползват профилактично, затова призова гражданите да не провеждат самолечение и да не се презапасяват с медикаменти.

Няма липса на медикаменти и на национално ниво. Има липса на някои хранителни добавки, които се използват за усилване на имунитета, съобщи още Ангелов.

В момента хората ги води някакъв тип притеснение и паника, което не е полезно в този момент, каза още проф. Костадин Ангелов.

Прокуратурата е започнала проверки на някои фирми "за възможността" за реекспорт на тези медикаменти, тъй като тези лекарства се търсят и в чужбина, обясни Ангелов.  

Министърът коментира и промяната в заповедта за зелените коридори" за пазаруване на възрастни хора в магазините: "Идеята е да получим максимален медицински резултат и усещане за комфорт, доколкото двете могат да се съчетаят. Проведохме разговори с представител на асоциацията на магазините и за тях този следобеден час (от 13:30 до 16:30 ч.), който сложихме, изглежда най-приемлив и за българските граждани над 65 години. Разбира се, те могат да пазаруват и по друго време". 

За аптеките "зелените коридори" за възрастни са два- сутрин от 8:00 до 10:00 ч. и следобед от 13:30 до 16:30 ч., защото "има различни специфики при възрастните, някои стават рано, а други ходят на работа", обясни Ангелов.

"Целият регистър на бъбречно трансплантираните е преместен в Клиниката по нефрология и там ще бъде абсолютно безопасно за тези хора, защото там входовете са такива, че няма да има смесване с пациентите с COVID", заяви министърът по повод проведения този петък протест на пациенти с трансплантации. 

Новото помещение е било видяно от пациентската организация и хората с трансплантации, заяви Ангелов, според когото има лични мотиви в конфликта между ръководството на Клиниката за трансплантации и нефрология и Александровска болница.

Вижте повече във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!