На втория ден от въвеждането на „зелените коридори“, властта направи отстъпка и възрастните хора вече ще пазаруват приоритетно следобед. Промените бяха регламентирани със заповед на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и влизат в сила от утре, 14 ноември. 

Досега хората на и над 65 г. можеха да пазаруват само в часовия диапазон между 8 и 10 ч. и не бяха допускани в друго време. Това предизвика редица негативни реакции в обществото, а омбудсманът Диана Ковачева призова за отмяна на заповедта.

Снимка: btvnovinite.bg

С поправката хора под 65-годишна възраст няма да се допускат в обектите по време на „зелените коридори“. 

Според новия регламент магазините за хранителни стоки не трябва да допускат лица под 65-годишна възраст в часовете между 13:30 и 16:30 часа. В посочените часове трябва да се допускат само лица на и над 65-годишна възраст.

Снимка: btvnovinite.bg

 Промяна има и при аптеките – те не трябва да допускат лица под 65-годишна възраст в часовете между 8 и 10 ч. и 13:30 и 16:30 ч. В посочените часове могат да пазаруват само лица над 65 г.

Възрастните хора ще могат да пазаруват и през останалото време.

Снимка: btvnovinite.bg

„Идеята е да получим максимален медицински резултат и усещане за комфорт, доколкото двете могат да се съчетаят. Проведохме разговори с представител на асоциацията на магазините и за тях този следобеден час (от 13:30 до 16:30 ч.), който сложихме, изглежда най-приемлив и за българските граждани над 65 години. Разбира се, те могат да пазаруват и по друго време“, обясни здравният министър Костадин Ангелов. 

Днес напрежение в магазините нямаше, опашки също, но според възрастните хора времето за пазар (от 8 до 10 ч.) е крайно недостатъчно. По думите им като стане по-студено и падне сняг – ще им бъде трудно за два часа да напазаруват всичко необходимо.

Повечето хранителни вериги сложиха предупредителни табели за времетраенето на „зеления коридор“. „На някои места се създаде напрежение, повечето посетители проявиха разбиране. На много места се наложи служителите да принтират заповедта на министъра и да я покажат черно на бяло на клиентите, които не вярваха, че подобна промяна е въведена“, обясни пиар мениджърът в хранителна верига Диана Димова.

В парламента БСП пък поиска здравният министър проф. Костадин Ангелов да обясни заповедта, която засяга правата на определена група българи. „Ограничават се техни конституционни права, не могат да осигурят хляба и лекарствата си, изискват се лични карти от охраната, без да имат правомощие“, каза депутатът от левицата Филип Попов. 

Това желание на социалистите не беше изпълнено. Зам.-председателят на Народното събрание Валери Симеонов обясни, че няма член от правилника, по който да се изпълни искането на БСП, пък и министърът не е в столицата.

МВР няма да глобява, ако възрастните хора пазаруват в други часове от определените. „За нас е важно хората да разберат необходимостта от тези мерки, не търсим ефекта на наказанието“, допълни вътрешният министър Христо Терзийски.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!