Втори ден от въвеждането на „зелен коридор“ между 8 и 10 ч. за пазаруване на възрастните хора на и над 65 години. Повечето засегнати искат да разполагат с повече време. Темата стигна дори и до парламента.

Напрежение в магазините няма, опашки също, но според възрастните хора времето за пазар е крайно недостатъчно. По думите им като стане по-студено и падне сняг – ще им бъде трудно за два часа да напазаруват всичко необходимо.

Повечето хранителни вериги сложиха предупредителни табели за времетраенето на „зеления коридор“.

Снимка: БГНЕС

„На някои места се създаде напрежение, повечето посетители проявиха разбиране. На много места се наложи служителите да принтират заповедта на министъра и да я покажат черно на бяло на клиентите, които не вярваха, че подобна промяна е въведена“, обясни пиар мениджърът в хранителна верига Диана Димова.

В парламента БСП пък поиска здравният министър проф. Костадин Ангелов да обясни заповедта, която засяга правата на определена група българи. „Ограничават се техни конституционни права, не могат да осигурят хляба и лекарствата си, изискват се лични карти от охраната, без да имат правомощие“, каза депутатът от левицата Филип Попов. 

Това желание на социалистите не беше изпълнено. Зам.-председателят на Народното събрание Валери Симеонов обясни, че няма член от правилника, по който да се изпълни искането на БСП, пък и министърът не е в столицата.

МВР няма да глобява, ако възрастните хора пазаруват в други часове от определените. „За нас е важно хората да разберат необходимостта от тези мерки, не търсим ефекта на наказанието“, допълни вътрешният министър Христо Терзийски.

Снимка: БГНЕС

Отмяна на заповедта поиска омбудсманът Диана Ковачева и определи като по-удачен варианта от тази пролет, когато имаше забрана за всеки  до 60 г. да пазарува  от 8:30 до 10:30. ч.