Ограниченото в два часа на ден пазаруване в хранителни магазини и аптеки за хората над 65 години трябва да бъде отменено. Такава е позицията на омбудсмана Диана Ковачева, която отправи официална препоръка към министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов, съобщава БТА.

Общественият защитник е получила жалби на граждани, които алармират, че през предстоящите зимни дни, ранните сутрешни часове за пазаруване биха били неподходящи за възрастните и по-трудноподвижни хора, защото времето ще бъде крайно неподходящо – мрачното и мъгливо, ще има натрупал сняг и заледявания, при които е голяма вероятността от инциденти, изискващи дори посещаване на болници и нужда от медицинска помощ.

Според нея това допълнително би могло да претовари и без това прегряващата заради коронавируса здравна система.

Ковачева допълва, че ако възрастните хора и тези с хронични заболявания, например, поради здравословни проблеми или временно неразположение не успеят да стигнат до магазини и аптеки до 10 ч., спазването на заповедта би могло да ги лиши от продукти от първа необходимост или от животоспасяващи лекарства: „Ако са самотно живеещи и не разполагат с млад човек, който би могъл да закупи нужното извън часовете, определени в заповедта, означава ли това, че ще бъдат оставени без храна и лекарства до следващия ден в 8 часа сутринта“.

Тя подчертава, че има и хора над 65 години, които работят и за тях ще бъде невъзможно да пазаруват в извънработното си време. Ковачева акцентира още, че е притеснителен фактът, че при неспазване на заповедта възрастните хора ще бъдат глобявани, ако пазаруват в часове, различни от предвидените.

Според нея е по-удачен старият режим, при който рестрикциите бяха само за по-младите хора, които в конкретни часове нямаха право да посещават магазини и аптеки.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!