Протест на пациенти със трансплантирани органи беше организиран пред здравното министерство. Те са против преместването на единствената у нас клиника за трансплантирани хора на друго място в Александровска болница, за да има лечебното заведение още едно COVID отделение. Заради това преструктуриране на клиники медици подадоха оставки. 

Да прегръща децата си, да е винаги до семейството си - това е най-голямата радост за Бойко Александров. Сбъдната мечта, която преди се е струвала далечна, защото на 24 години разбира, че страда от бъбречна недостатъчност.

Снимка: btvnovinite.bg

„Всичко стана скорострелно, бързо, започнах да вдигам кръвно. Другите повече се страхуваха, дори от мен“, разказва Бойко.

А част от тези „другите“ е и съпругата му Вержиния Харалампиева, която е до него през цялата битка

Снимка: btvnovinite.bg

„Потърсихме няколко други болници, в които беше голям шокът, защото чувахме: „Няколко месеца". Не се говореше за излекуване, а за време  живот“, разказва Вержиния.

Тогава се лекуват при директора на Клиниката по трансплантации и нефрология. Този четвъртък той и екипа му подадоха оставки. Затова сега семейството е на протест срещу решенията на властта за преструктуриране на клиниките в Александровкса болница.

Към тях се присъединиха и други трансплантирани и се обърнаха с призив към здравния министър:

Снимка: btvnovinite.bg

„Да обърне внимание на нас, защото не се обръща внимание. Няма нито един от жив донор. Искаме подготвен екип, за да бъдем адекватно проследявани. Страховете ни са, че ще бъдем смесени с пациенти, легло до болни с COVID”, казва Георги Ангелов, бъбречно трансплантиран.

Част от протестиращите се срещнаха със заместник министър Бойко Пенков. Получили са уверение за диалог

Снимка: btvnovinite.bg

„Получихме обещание, а то е министерството да влезе в ролята на медиатор - да сдобри ръководството на Александровска с екипа на клиниката“, обясни Георги Пеев.

Семейството на Бойко заминава за Кюстендил, тук са само за протеста. Но ще дойдат, ако не бъдат чути.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!