„Ето аз днес нямам лекарства за моя син, трябва да се грижа и да спасявам чужди животи!”. Това е част от разказа на Кети Виденлиева - медицинска сестра и майка на бъбречно трансплантиран пациент.

Снимка: btvnovinite.bg

Трябвало да отиде със сина си на контролен преглед, за да му бъде прецизирана терапията и да бъде подновен протоколът па медикаментите, които ползва.

Но на обаждането си получава отговор, който не иска да помни.

„От диспансера ми казаха: "От днес диспансер няма! Не знаем какво да правим, следете по медиите." И ми затвориха телефона”, разказва Кети.

Разкриването на COVID зони наложи преструктуриране на клиниките в болницата.

Планът на Александровска болница е пациентите с трансплантирани органи временно да се наблюдават  в клиниката по нефрология. Ако през пролетта ситуацията се нормализира, пациентите ще се върнат в Клиниката по трансплантации и нефрология.

Снимка: btvnovinite.bg

"Тук вътре ми е животът, вие го събирате в кашони и чували!". Репликата се чува във видеоклип, публикуван в социалните мрежи. Авторът разказва как в единствения диспансер за бъбречно трансплантирани в страната стотици документи са в чували и пликове, останали на земята.

За неправилно отношение свидетелства и Христина Николова, пациент с трансплантиран бъбрек. И се обръща към директора на Александровска болница:

Снимка: btvnovinite.bg

„Вие ще ми гарантирате ли, че ако утре си отхвърля бъбрека, вие ще ми намерите нов бъбрек до два месеца, защото вие и предшественика ви- Ангелов, не намерихте време цяло лято да намерите сгради за COVID и ние да продължим да живеем с този присаден орган?”, казва Николова.

Снимка: btvnovinite.bg

„Мястото, където отиват колегите, е по-добро от хотелска част”, е отговорът на директорът проф. Богов.

Междувременно ръководителят на клиниката по трансплантации и нефрология, заедно с екипа си, подават колективно оставки.

Професор Паскалев не бе открит за коментар. 

От лечебното заведение не приемат молбите за напускане. Гарантират, че всеки от 600-те лекувани  ще  получи нужната помощ.

Ръководството на Александровска болница нарича постъпката „изключително безотговорно поведение”.

А докато лекарите спорят, Кети Виденлиева планира да замине със семейството си в чужбина.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!