Клиниката по трансплантации в Александровска болница става отделение за болни с COVID-19. Тя е единственият в България диспансер за бъбречно трансплантирани. Персоналът и пациентите ще бъдат прехвърлени в помещенията на друга клиника. Това породи остро недоволство сред лекуващите се.

Със заповед на министъра на здравеопазването леглата за лечение на COVID болни в Александровска болница вече са над 200. Това наложи преструктуриране на отделенията в лечебното заведение. 

Преди дни, когато това стана ясно, от Българския пациентски форум алармираха, че тази промяна противоречи на всички професионални и медицински норми. Според организацията това застрашава живота на пациентите. 

Александър Цолов е претърпял бъбречна трансплантация и сега се наблюдава в тази клиника.

"Трансплантиран съм Испания преди 8 години, защото по това време малко трансплантации се правеха в България и се наложи да търся помощ в чужбина. От миналата година се наблюдавам тук, в България, в този единствен диспансер. Това е единственото място, на което можем да бъдем проследявания. Ние сме много по-податливи на всякакви заболявания и, когато ни смесят с други болни, рискът е много по-голям", посочва той.  

Според позицията на Александровска болница, Клиниката по нефрология и трансплантация не спира дейността си. Ръководстовто на болницата излезе с официална позиция, че промяната на мястото няма да се отрази на лечението.

Снимка: btvnovinite.bg

Иван Димитров от Български пациентски форум определя това като геноцид. По думите му звена, в които се лекуват тежки хронични заболявания и хора с компроментиран имунитет, се превръщат в COVID отделения, а в цяла Европа подобни структури са обезпечени, така че около тях да не случва нищо подобно, отбеляза той.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!