Мисли се за разкриване на допълнително COVID отделение в Александровска болница. Леглата за пациенти с коронавирус са запълнени. Това каза новият шеф на лечебното заведение проф. Борис Богов.

Той добави, че е имало среща със здравния министър, на която е обсъдено, че всички 90 болници в София-град трябва да открият отделения за коронавирус.

Засега само 13 болници имат такива. Имаме и случай, в който пациент с положителен тест чака в спешното отделение, защото няма легла в нашата болница. Надявам се до 2 часа да намерим решение, обясни проф. Богов.

Той обясни, заразени, които идват с линейки, не се връщат, но има случаи, в които те не са минали през системата на РЗИ и може да има проблем особено и когато няма легла.

Според него ще има ръст с 35% на заразени в следващия месец, като 10-12% ще се нуждаят от хоспитализация, каза още шефът на Александровска болница.

Той обясни, че леглата не са най-големият проблем, липсата на специалисти е по-тревожна.

В Александровска болница има 15 пациенти с COVID-19, 5 са в интензивно отделение и двама са интубирани, каза още проф. Богов. 

14 души от медицинския персонал също са с положителни тестове. Освен това много от медиците на първа линия вече не искат допълнителни възнаграждения, а по-скоро - почивка, допълни шефът на Александровска болница.

Има вариант да се прехвърлят колеги към COVID отделения, ако се разкрият, но може да пострадат други пациент с хронични и тежки заболявания, допълни проф. Богов.

Вижте целия разговор във видеото. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!