Подготвя се нов законопроект за личния фалит, този път на омбудсмана Мая Манолова. Той би трябвало да защити добросъвестните длъжници, в случай че не могат да изплатят задълженията си.

Снимка: btvnovinite.bg

4,7 млрд. евро. са просрочените задължения у нас в момента, по данни на омбудсмана. От тях - 400 млн. евро са необслужваните потребитрелски заеми. В това число се включват и вземанията на фирмите за бързи кредити.

Снимка: btvnovinite.bg

Лошите заеми са над 12 %, което е три пъти повече от средното за Европа.

Преди 10 години Веселка ипотекира жилището си, за да отвори собствена аптека. Бизнесът ѝ е успешен, докато не попада в кредитната спирала.

"Благодарение на едно нерегулярно плащане от страна на Здравна каса се получи този ефект. Не можах да се справя с това", спомня си Веселка Божилова – магистър-фармацевт.

За шест месеца губи и бизнеса, и дома си. Това е една дъмга, която ти слагат на челото и, с която ти си длъжен на вървиш. Това е тежест, която е непосилна за много хора, споделя Веселка.

Снимка: btvnovinite.bg

За да не се стига дотук, омбудсманът предлага физически лица да могат да обявяват личен фалит. Право на втори шанс ще имат само добросъвестните длъжници - тези, които са харчили разумно.

"Не за луксозни разходи за личността, а за други разходи - семейно жилище, автомобил", обясни омбудсманът Мая Манолова. По думите това ще е една червена лампичка за кредиторите, че притискането докрай на длъжника, изхвърлянето им в сивия сектор, превръщайки ги в социално изключени лица, не е единственото решение.

Според бизнеса и юристи част от текстовете са неточни, затова призоваха да не се бърза. Според Васил Велев от Асоциация на индустриалния капитал, едно недобро решение може да доведе ръст на лихвите и таксите, за да може да се компенсират тези загуби за банките, което не е добре за изрядните кредитополучатели.

Въпреки това, омбусманът ще внесе законопроекта си в парламента през юли. А Веселка се надява скоро да излезе от ролята на вечния длъжник.