Мъж около 30 години, със средно или висше образование на трудов договор от по-голям град – това е профилът на българина, който взема кредити. Това сочат данните на Асоциацията на колекторските агенции в България за задълженията на домакинствата и бизнеса през 2018 г.

Данните показват, че българинът не е толкова задлъжнял, уточни в предаването „Тази сутрин” Лилия Димитрова от асоциацията.

„Наблюдават се две тенденции – хората са по-спокойни за бъдещото от една страна и от друга страна са по-информирани. Вземат се по-добри решения на база на финансовото състояние към настоящия момент”, посочи тя.

Според Лилия Димитрова последните години има една устойчива тенденция – младите хора около 30-годишна възраст задлъжняват най-често.

„Това е възраст, на която хората са на добро ниво от развитието си, получават добро заплащане, имат повече необходимости и взимат по-импулсивни решения”, обясни Димитрова.

Снимка: btvnovinite.bg

Според данните на Асоциацията на колекторските агенции при задълженията през 2018 г. банковите продукти имат най-сериозен ръст. „Банките започнаха да търсят услугите на колекторските фирми на много по-ранен етап, около 30, 60, или 90 дни от просрочието”, уточни Лилия Димитрова.

Друго основно перо са телекомуникациите и небанковите продукти – това за микрокредитиращи компании, или фирмите за бързи кредити.  През 2018 г. се увеличават и застраховките.