Законът за киберсигурност задължава Националната агенция за приходите да пази отговорно данните ни.

bTV потърси мнението на експерти, за да разбере каква чувствителна информация има в изтеклата в интернет бази данни.

В тази сутрин по bTV експертът по киберсигурност Любомир Тулев разказа, че е открил информация за себе си в разпространените данни: „Аз лично от любопитство свалих въпросния архив, за да разгледам каква информация има за самия мен – 57 папки, 57 бази данни. За съжаление се открих вътре моите имена, ЕГН, данъчна декларация, най-актуалната информация за мен е от февруари месец тази година”.

Оказа се, че в изтеклата информация Тулев открива данни за репортерa на bTV Теодора Трифонова. С няколко клика на мишката достига до подадени данъчни декларации и дори месечен доход. В изтеклите данни има информация за години назад.

В изтеклата информация от сървърите на приходната агенция експертите откриват най-разнообразни чувствителни лични данни – имена и ЕГН, данъчни декларации, месечни доходи, здравни осигуровки, дори кредити.

„Тази информация би могла да бъде ползвана от конкурентни фирми, които могат да шантажират свои конкуренти, би могла да се използва срещу политици и видни дейци в страната”, поясни Тулев.

Според експерта в изтеклия масив има 57 папки, сред тях и такива със заглавие „Заем” и „НЗОК”.

Юристи виждат възможност за злоупотреба с изтеклите лични данни. Например – някой да изтегли кредит на наше име от съмнителна финансова институция.

„Всички тези данни, които се искат от банката – телефонни оператори, някоя фирма, са на разположение на хора, които биха могли да се възползват от тях. Така че на първо място трябва да внимаваме с какви хора говорим и ако сключваме някакъв договор, то трябва да сме сигурни, че го извършваме ние лично”, посочи Стефан Ангелов, юрист в програма „Достъп до информация”.

Бизнесът също е притеснен от изтеклата информация, сред която може да има и конфиденциални данни на фирмите: „Това е абсолютно скандално. Някой  може да направи профил на вашия бизнес и той може да манипулира тези данни – така, както са събрани, по начин, по който му харесва, и да ги използва срещу вас, срещу вашите клиенти”, обясни Мария Минчева, директор „Правен отдел” на БСК.

Експертите съветват засега да не си сменяме личните карти или банковите сметки.