Младият мъж, който загина вчера, след като беше повлечен от лавина, буквално израства в Пирин. От дете кара там.

Печелил е състезания като част от националния ни отбор по фрийрайд за младежи, а тази година е трябвало да се състезава при мъжете.

Вчерашният ден се оказва фатален за него. Той загина при спускане в един от Бъндеришките улеи.

Фрирайдът е много популярен и у нас. Бъндеришките улеи са едни от най-красивите, но и много опасни. Красимир Елинов от Алпийския клуб в Банско също е почитател на екстремното.

„Всяка година съм виждал как някой загива просто нелепо там и имам страхопочитание към тези улеи. Въобще никога не съм се спускал по тях. Със слизането от колата става опасно, всяка една крачка трябва да ти е преценена, всяка една хватка трябва да ти е преценена. Въобще трябва да имаш много голямо уважение към планината, да не я подценяваш изобщо“, смята Елинов.

Фрийрайдът трябва да бъде регламентиран и контролиран, казват от Планинската спасителна служба.

„Този проблем не трябва да се решава със забрани и рестрикции, трябва да има разбиране, трябва да има ясна политика на действия в тези терени“, коментира директорът на ПСС Емил Нешев.

Според него младежът не е имал шанс да оцелее, защото откъсването на лавината е било с фронт около 150 метра, а ходът ѝ е бил от порядъка на километър. 

И днес отново има опасност то лавини, предупреждават планинските спасители. Заради много сняг тази сутрин контролирано беше свалена лавина в Палашица.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!