Загиналото момче не е имало шанс да оцелее, защото откъсването на лавината е било с фронт около 150 метра, а ходът ѝ е бил от порядъка на километър. Това каза директорът на Планинската спасителна служба (ПСС) Емил Нешев на брифинг във връзка с инцидента в Пирин вчера.

По думите му пълната екипировка на младежа не е можела да промени изхода от инцидента.  

„Изключително бързо са действали колегите. За съжаление има ситуации в планината, когато няма как да спасиш човек, каквото и да направиш. В тези условия в този момент не е имало начин да му се помогне“, уточни Нешев.

Фрирайдът е много популярен, но трябва да бъде регламентиран и контролиран, казват още от планинската служба и предупреждават, че Бъндеришките улеи са едни от най-красивите у нас, но са и много опасни.

„Всяка година съм виждал как някой си загива нелепо там и имам страхопочитание към тези улеи, въобще никога не съм се спускал по тях. Със слизането от колата става опасно, всяка една крачка трябва да ти е преценена, всяка една хватка трябва да ти е преценена, въобще трябва да имаш много голямо уважение към планината, да не я подценяваш изобщо“, посочи Красимир Елинов, Алпийски клуб-Банско.

Районът, в който е станал инцидентът, е забранен за спускания.

„Да, момчето е било екипирано с всичко необходимо, но при такива условия и такъв терен, това няма как да те спаси“, коментира директорът на ПСС.

Той предупреди, че днес отново има опасност от лавини и призова хората да бъдат внимателни и да се информират подробно за времето в планината.

„Не се поддавайте на емоциите и желанията си. Има много индикации, че ще има лавини“, призова Емил Нешев. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!