България е наш стратегически партньор и един от най-големите приятели на Република Северна Македония, заяви министър-председателят на югозападната  ни съседка Зоран Заев по време на пресконференция за закона за прокуратурата. 

Повод за неговото изказване бе въпрос на журналист за червените линии на българския президент Румен Радев, който на среща с посланиците си в страната каза, че подкрепата на София за Скопие не е безусловна. 

Заев заяви, че трябва да прочете изявлението на българския президент за казаното от него, за да се информира напълно. 

Северномакедонският премиер добави, че е убеден, че България ще бъде начело сред поддръжниците на македонските стремежи за интегриране и че думите Радев са мотивация за преодоляване на различията между комисиите по исторически въпроси. 

„България е наш искрен и голям приятел, но в същото време в интерес на България е интегрирането на Република Северна Македония в НАТО и ЕС. Това многократно са изтъквали и президентът Радев, и премиерът Бойко Борисов, така че вярвам, че може би употребата на думите означава и мотивиране на двете държави да преодолеят отворените въпроси, които в момента са налице между двете комисии за историческите разлики. Вярвам, че посланието е в този дух“, каза Заев. 

Точно Борисов и особено Радев, добави македонският премиер, често казват, че приятелството расте, подхранва се и се насърчава. "Ние имаме задължението всички да се държим по такъв начин", каза Заев. 

През последните дни името на страната ни беше замесено в едно от големите разследвания в Северна Македония. Става дума за обвинения в пране на пари бизнесмен Орце Камчев, който се оказа притежател на български паспорт.

Йордан Камчев има множество фирми и недвижимо имущество в България, включително и жилище с адресна регистрация на собственото му име. Известен е като собственик на веригата "Кам Маркет".

В определени македонски медии се появиха публикации, че България се е намесила в защита на Камчев, който е разследван за пране на пари, участие в организирана престъпна група, незаконно финансиране на партията на бившия премиер Никола Груевски и други тежки престъпления.