Изказване на премиера Бойко Борисов по време на среща на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа в Сараево предизвика остри реакции в Македония, съобщава БТА. Причината – министър-председателят използвал думи, които противоречат на Преспанското споразумение.

„Северномакедонският президент е първият северномакедонски политик, който каза нещата по правилен начин. Гоце Делчев е българин, който се е борил за свободата и автономията на Македония”, заяви в Сараево Борисов по адрес на Стево Пендаровски.

В Скопие обаче са категорични - такова нещо като „северномакедонец” няма.

„Ще реагираме и ще изпратим нота, за да може да се поправят грешките. (…) Ние сме македонци, които живеят в Северна Македония”, подчерта премиерът на Северна Македония (и македонец по народност-б.р.) Зоран Заев, цитиран от в. „Слободен печат”.

През последната седмица Бойко Борисов влезе в остра конфронтация по темата „Косово” със Сърбия. Белград го обвини, че се опитва да внуши на новия върховен представител на ЕС по въпросите на външната политика позицията, че бившата югославска провинция е отделна и независима държава, макар не всички в съюза да са я признали като такава.

След размяна на изказвания на и отвъд ръба на добрия дипломатически тон, в крайна сметка външният министър на Сърбия Ивица Дачич се извини, като заяви, че думите на българския премиер са били представени превратно от медиите.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!