Българският и сръбският премиер сложиха точка на дипломатическото напрежение по повод Косово. Бойко Борисов и Ана Бърнабич затвориха темата пред журналисти на форум в Босна и Херцеговина. Борисов заяви, че не се е карал със сръбските министри.

Изключително емоционално преминаха последните часове на пленарните заседания на форума. Премиерът  Борисов разпалено поиска извинение от външния министър на Сърбия. Двамата с министър-председателя на Сърбия излязоха пред журналистиte и казаха, че сa приключили този въпрос.

„Аз като министър-председател трябва да пазя отношенията между България и Сърбия и трябва да кажа - поставихме заедно точка на тази история”, заяви Ана Бърнабич.

Малко по-рано българският премиер беше много  ядосан на реакцията на вицепремиера и външен министър на Сърбия Ивица Дачич, който определи като неприемливи думите на Борисов в Познан, че Сърбия и Косово трябва се разберат, ако искат да не спират евроинтеграцията на целия регион.

Снимка: btvnovinite.bg

„Той (Дачич) сега ще види какво е неприемливо поведение. Довчера говорех с най-добри думи, но докато не ми каже „Извинявай, Бойко!”, просто нито Вучич, нито Ана ме интересува какво ще кажат”, заяви Борисов.

Междувременно на форум в Словения Дачич се срещна с външния ни министър Екатерина Захариева и призна:

„Реагирал съм на думи, които Борисов не е изричал".

Снимка: btvnovinite.bg

Днес българският премиер имаше среща за първи път и с президента на Северна Македония Стево Пендаровски, за да обсъдят как ще бъде честван идеологът на ВМРО Гоце Делчев.

„Аз мисля, че на 1 и 2 август трябва отново да се срещнем, техният президент даде добър пример, казвайки, че Гоце Делчев е българин, който се е борил за автономна Македония. Това никой няма да го отрече”, заяви Бойко Борисов.

Премиерът изрази съжаление, че на форума в Босна и Херцеговина Косово не са из пратили свое представителство.