Отново задочна размяна на реплики между бившите партньори във властта по темата Северна Македония. Именно еврочленството на югозападната ни съседка е една от разделителните линии между "Продължаваме промяната" и „Има такъв народ“.

Посещението на германския канцлер Олаф Шолц е ключово за страната ни, а българската позиция за Северна Македония вече е и европейска, казват от "Продължаваме промяната". 

„За мен няма срок за това вето. Въпросът е българските условия да бъдат гарантирани. Ако имаме тази гаранция от ЕС и ЕК, ние не трябва да имаме никакви притеснение“, заяви Настимир Ананиев.

От „Има такъв народ“ предупреждават:   

„Ако Кирил Петков си позволи да вдигне ветото след всичко, което се случи, знаете какво ще последва. Протести аз не мога да пророкувам дали ще има, логично е да има. Но дори да няма протести ще се зачеркне като министър-председател завинаги“, коментира Тошко Йорданов, зам.-председател на ИТН.

Според експерти дори да се даде зелена светлина на Северна Македония за започване на преговори за еврочленство този процес ще продължи дълго.

„Всеки казва: Македония е готова да влезе в ЕС и едва ли не утре ние вдигаме ветото и вдругиден Македония става член на ЕС. Нека да е ясно - Македония и Албания няма да бъдат членове на ЕС поне до 2030 година“, каза Милен Керемедчиев, бивш външен министър.

„Българските политици са преценили, че ветото е най-силният инструмент. В последствие при преговорния процес може да бъде налагано неговото спиране, но вече трябва да бъде изяснено в коя глава примерно конкретно ще стане това нещо“, отбеляза доц. Спас Ташев, историк в БАН.

Според тях е възможно палежът на културния център в Битоля да е планирано да съвпадне с посещението на германския канцлер на Балканите.