Първа визита на германския канцлер Олаф Шолц у нас. Тя е част от дипломатическата му обиколка в региона. Шолц се срещна с премиера Кирил Петков и с президента Румен Радев.

Шолц избра София - последната спирка в Балканската му обиколка след Прищина, Белград, Солун и Скопие, за да отправи важно политическо послание за европейския път на държавите от Западните Балкани. 

Германският канцлер вижда шансове за напредък в диалога между София и Скопие, но подчерта, че разговорите трябва да продължат. Той изрази надежда за конструктивен диалог до края на френското председателство на Съвета на ЕС, което приключва в края на юни.

От своя страна България отново е подчертала своята позиция с трите непроменени искания, както и настояването за европейски гаранции. 

София е последната спирка в двудневния маратон на германския канцлер на Балканите. От България Шолц отправи и най-важното послание на фона на трудните преговори между София и Скопие.

„Последната спирка в моето пътуване е политически сигнал в подкрепа на процеса на Западните Балкани към ЕС. Има поредица от конкретни проблеми за обсъждане, по които разговаряхме в детайли. Мисля, че има шансове за напредък. В следващите дни ще продължим разговорите и заедно с френското председателство да постигнем добри резултати, които са важни за всички държави“, заяви канцлерът на ФРГ Олаф Шолц.

В разговорите страната ни е подчертала трите условия, за които настоява за европейски гаранции. 

„Да видим всички възможности, през европейския процес да се гарантира включването на българите в конституцията на Република Северна Македония, за да можем да защитим правата на българите там.  Едновременно с това, имаме рамкова позиция и договор за добросъседство. Всяко едно възможно решение трябва да включва тези три приоритета на България“, каза премиерът Кирил Петков.

Германският канцлер заяви, че намирането на решения по спорните въпроси е от интерес на целия регион и на ЕС.

„Най-добре е всички заедно да намерим решение, което да работи за всички. Моето убеждение е, че ако това се случи, ако за кратко забравим какви проблеми ни разделят, това би работило много добре. Има голямо разбиране какъв ще е резултатът, но проблемът е как ще стигнем до този резултат“, отбеляза Олаф Шолц.

В двустранните разговори е обсъдена и възможността за обединени усилия за преодоляване на енергийната зависимост от Русия.